Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?


Autor tematu
Galbatrollix
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 19 września 2020, 15:28

Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?

Post autor: Galbatrollix » środa, 23 września 2020, 18:31

Cześć, jestem nowy na tym portalu. Od pewnego czasu szykuję się do zbierania Muchomorów Czerwieniejących, ponieważ w mojej okolicy jest ich mnóstwo. Jestem w 100% pewny moich możliwości identyfikacji, natomiast parę informacji na temat tego grzyba mnie nurtuje.

W niektórych atlasach można znaleźć, że Muchomor Czerwieniejący w formie surowej jest trujący i musi zostać dobrze ugotowany przed spożyciem. Niestety żadnych konkretnych informacji na temat tego ile czasu trzeba go gotować itd. nie jestem w stanie znaleźć.

Moje pytanie jest do użytkowników który jadają tego grzybka:
- Czy trzeba obgotowywać go przed smażeniem (Jeśli tak, to jak długo?)
- Czy należy odlewać wodę po gotowaniu?
- Czy standardowa procedura marynowania wystarcza, czy trzeba tego grzyba jakoś specjalnie traktować?

Byłbym bardzo wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości. Z góry dziękuję za odpowiedzi.



mosio24
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 31 października 2021, 13:29
Imię: Krzysztof

Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?

Post autor: mosio24 » niedziela, 31 października 2021, 20:13

Witam,
U mnie w rodzinie w ogóle go nie gotujemy, tylko od razu jak kanie w panierkę i na patelnie, jest mega kruchym i smacznym grzybem, a jak już się przejesz smażonych to można również z niego zrobić flaczki i wody nie odlewam. Moja babcia od dziecka jadła te grzyby i do 92 lat dożyła, jak dla mnie wystarczający dowód że nie są trujące.



Michalina12
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 15 stycznia 2019, 14:41
Imię: Michalina
Ulubione grzyby: Kurki
Pochwalony: 1 raz

Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?

Post autor: Michalina12 » czwartek, 5 maja 2022, 08:41

Moja mama mi zawsze mówiła, aby ich nie zbierać- lepiej nie ryzykować. Ale przyznam, że sama chętnie nauczyłabym się je przyrządzać :)
http://bhs-adwokaci.pl/



Zagrzebkowy
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 7 sierpnia 2021, 22:34
Imię: Zbych
Ulubione grzyby: Borowik, Opieńka
Lokalizacja: Fryzja

Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?

Post autor: Zagrzebkowy » poniedziałek, 29 sierpnia 2022, 22:55

Michalina12 pisze:
czwartek, 5 maja 2022, 08:41
Moja mama mi zawsze mówiła, aby ich nie zbierać- lepiej nie ryzykować. Ale przyznam, że sama chętnie nauczyłabym się je przyrządzać :) :placze:

Skąd ja to znam :D smacznego :muchomorek:


Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2301
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 75 razy
Pochwalony: 598 razy

Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?

Post autor: Włóczykij » wtorek, 30 sierpnia 2022, 08:45

No skąd ja to znam? Tą ukrytą reklamę tuż za emotionką? :lol:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat