Po pierwsze: grzybki do identyfikacji pokazywać trzeba w całości.PrzemoZG pisze: ↑niedziela, 30 października 2022, 15:49https://zapodaj.net/72bc7aae2bc05.jpg.html
https://zapodaj.net/5ff0fad077e47.jpg.html
https://zapodaj.net/824c1137413f1.jpg.html
Witam, tym razem jestem już niemal pewny że to rydze, ale wolę się upewnić, tego typu pytań nigdy za wiele
Po drugie: jako, że mleczaje to grzyby mikoryzowe niezbędne są informacje o siedlisku i pod czym rosły.
Po trzecie: przy mleczajach potrzebne są też informacje o smaku i kolorze mleczka i przebarwieniach, mleczka i miąższu.
Bez powyższych, można tylko powiedzieć, że to mleczaje z grupy rydzy. Nie sądzę żeby to były mleczaje rydze w wąskim ujęciu, zatem odczucia smakowe mogą być nie takie jak powinny Nie wszystkie bowiem "rydze" smakują tak dobrze jak mleczaj rydz
Ad. kurek: Tutaj też nie wydaje mi się by były to pieprzniki jadalne. Niemniej wszystkie pieprzniki są jadalne, a to na zdjęciach to na pewno nie lisówki