Pytanie do grzyboznawcy
: środa, 6 czerwca 2007, 10:35
Zbliża się pełnia grzybowego sezonu a z nim różne grzybowe rozterki miłośników grzybów.
Masz pytanie na temat grzybów?
Nie wiesz jaki to grzyb?
Chciałeś się podzielić swoimi wątpliwościami na temat jakiegoś gatunku.
Prześlij zdjęcie, napisz list do grzyboznawcy na email: grzyboznawca@gmail.com Na pewno postaram się pomóc jak nie ja osobiście to inni zaprzyjaźnieni eksperci od grzybów.. Wiesław Kamiński - Grzyboznawca nr 1561
Może pod tą zapowiedzą będę pisał zadawane pytania i moje odpowiedzi.
Zapraszam do dyskusji na temat zadawanych pytań i proszę aby w tym temacie była dyskusja tylko na zadawane pytania.
Dziś pierwsze pytanie i moja odpowiedź:
Borowik ceglastopowy Boletus erythropus
Witam, mam jedno pytanie, nigdy nie zbierałem tych grzybów, a wiele razy miałem okazje. Przeczytałem, że jest trujący w stanie surowym. Usłyszałem , że ktoś suszy je i po sproszkowaniu dodaje do potraw jako przyprawę. W związku z tym moje pytanie: czy nadaje się do suszenia jak każdy inny grzyb jadalny, w końcu będzie dalej surowy, chyba że się mylę?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Roman Rytał
Moja odpowiedź:
Witam
Borowik ceglastopory podobnie jak wiele innych grzybów w stanie surowym mogą być trujące. Trującym np. też jest między innymi w stanie surowym smardz. Zawarte w niektórych grzybach trucizny podczas suszenia ulatniają się z grzyba. Nie chcę tu przytaczać dla przykładu trującej śmiertelnie piestrzenicy kasztanowatej której nie polecam nikomu zbierać i jeść. Mimo to grzyb ten poddany odpowiednim obróbkom technologicznym stanowi dodatek do przypraw i jest przetwarzany we Francji. Powracając do suszonych borowików ceglastoporych. Trudno mi powiedzieć czy same wysuszone borowiki ceglatopore nie zawierają w dalszym ciągu trujących substancji. Wiem jednak że suszonych borowików ceglastoporych nikt na surowo nie zjada bo zostają używane jak piszesz do przyrządzania „przyprawy” (proszek) lub stanowią dodatek w zupach czy potrawach grzybowych. Suszone borowiki (krajanka czy proszek) podlegają po dodaniu do potraw obróbce termicznej (gotowaniu) i wtedy substancje trujące pod wpływem temperatury ulatniają się lub rozkładają.
Borowik ceglastopory nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce i dlatego każdy tylko na własne życzenie może go zbierać i przetwarzać. Powiem tylko że grzyby te jadam od lat jako dodatek do sosów, w postaci zupy (z ostatnio nazbieranych mam właśnie zupkę którą bardzo lubię –jest z samych borowików ceglastoporych). Suszę też te grzyby zwłaszcza większe owocniki (większe owocniki są zawsze twardsze i lepiej je ususzyć a potem sproszkować). Oczywiście zalecam dłuższe gotowanie tych grzybów przyrządzaną z nich zupę gotuję ok. 1 godziny. Niektóre atlasy i autorzy zalecają odlewanie pierwszej wody przy gotowaniu tych grzybów (ja tego nie robię). Polecam też marynowanie młodych owocników tych grzybów są bardzo smaczne w marynatach. Mroziłem też te grzyby i też polecam taki sposób przechowywania (oczywiście bardzo niska temperatura) grzyby przed zamrażaniem nie myć tylko oczyścić. Na koniec dodam jeszcze że są pewne gatunki grzybów które u niektórych ludzi powodują reakcje alergiczne i dolegliwości żołądkowe i jest sprawa indywidualna danego człowieka. Znam kolegę który przez kilka lat jadał smardze stożkowate i nic mu nie było. Od pewnego czasu nie jest wstanie ich jeść... Gdy po spożyciu jakiegoś gatunku grzybów czujemy się nie najlepiej to znak że musimy wykreślić go z naszego jadłospisu... Póki co dla mnie borowik ceglastopory to jeden z ciekawszych smakowo grzybów. Zwrócę jeszcze uwagę na możliwość pomyłki miedzy borowikiem ceglastoporyma a borowikiem ponurym który jest w porównaniu z ceglastoporym mniej przyswajalnym przez człowieka. Borowik ponury nie dogotowany potrafi spowodować niemałe dolegliwości żołądkowe (o tym przekonała się znajoma z Węgier Marika) Dlatego nie polecam zbierania borowików ponurych a zalecam dobre rozpoznawanie tych dwóch gatunków, ale to temat na nowe pytanie.
Pozdrawiam i jeśli są jeszcze jakieś pytania w w/w temacie oczekuję na email.
Wiesław Kamiński
P.S.
Warto odwiedzić: Opisy gatunków
Borowik ceglastopory
Borowik ponury
List nr 2
08.06.2007
Czy to żółciak?
Witam serdecznie! Widzieliśmy się raz w Jordanowie, myślę że znalazłem ładny okaz żółciaka. Mam przyjemność przesłać ci parę jego fotek, proszę o komentarz. Pozdrawiam Zbyszek z Pcimia.
GALERIA FOTO Witam Zbyszku!
Ze 100% pewnością potwierdzam Twoją diagnozę jest faktycznie żółciak siarkowy. Nie jest taki bardzo młody (do jedzenia polecam raczej owocniki które są bardzo miękkie) Na portalu znajdziesz przepisy na potrawy z żółciaków. Postaram się dziś zamieścić linki do tych przepisów. Może Zbyszku wybierzesz się do Niedzicy będzie znów okazja do spotkania się
Masz pytanie na temat grzybów?
Nie wiesz jaki to grzyb?
Chciałeś się podzielić swoimi wątpliwościami na temat jakiegoś gatunku.
Prześlij zdjęcie, napisz list do grzyboznawcy na email: grzyboznawca@gmail.com Na pewno postaram się pomóc jak nie ja osobiście to inni zaprzyjaźnieni eksperci od grzybów.. Wiesław Kamiński - Grzyboznawca nr 1561
Może pod tą zapowiedzą będę pisał zadawane pytania i moje odpowiedzi.
Zapraszam do dyskusji na temat zadawanych pytań i proszę aby w tym temacie była dyskusja tylko na zadawane pytania.
Dziś pierwsze pytanie i moja odpowiedź:
Borowik ceglastopowy Boletus erythropus
Witam, mam jedno pytanie, nigdy nie zbierałem tych grzybów, a wiele razy miałem okazje. Przeczytałem, że jest trujący w stanie surowym. Usłyszałem , że ktoś suszy je i po sproszkowaniu dodaje do potraw jako przyprawę. W związku z tym moje pytanie: czy nadaje się do suszenia jak każdy inny grzyb jadalny, w końcu będzie dalej surowy, chyba że się mylę?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Roman Rytał
Moja odpowiedź:
Witam
Borowik ceglastopory podobnie jak wiele innych grzybów w stanie surowym mogą być trujące. Trującym np. też jest między innymi w stanie surowym smardz. Zawarte w niektórych grzybach trucizny podczas suszenia ulatniają się z grzyba. Nie chcę tu przytaczać dla przykładu trującej śmiertelnie piestrzenicy kasztanowatej której nie polecam nikomu zbierać i jeść. Mimo to grzyb ten poddany odpowiednim obróbkom technologicznym stanowi dodatek do przypraw i jest przetwarzany we Francji. Powracając do suszonych borowików ceglastoporych. Trudno mi powiedzieć czy same wysuszone borowiki ceglatopore nie zawierają w dalszym ciągu trujących substancji. Wiem jednak że suszonych borowików ceglastoporych nikt na surowo nie zjada bo zostają używane jak piszesz do przyrządzania „przyprawy” (proszek) lub stanowią dodatek w zupach czy potrawach grzybowych. Suszone borowiki (krajanka czy proszek) podlegają po dodaniu do potraw obróbce termicznej (gotowaniu) i wtedy substancje trujące pod wpływem temperatury ulatniają się lub rozkładają.
Borowik ceglastopory nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce i dlatego każdy tylko na własne życzenie może go zbierać i przetwarzać. Powiem tylko że grzyby te jadam od lat jako dodatek do sosów, w postaci zupy (z ostatnio nazbieranych mam właśnie zupkę którą bardzo lubię –jest z samych borowików ceglastoporych). Suszę też te grzyby zwłaszcza większe owocniki (większe owocniki są zawsze twardsze i lepiej je ususzyć a potem sproszkować). Oczywiście zalecam dłuższe gotowanie tych grzybów przyrządzaną z nich zupę gotuję ok. 1 godziny. Niektóre atlasy i autorzy zalecają odlewanie pierwszej wody przy gotowaniu tych grzybów (ja tego nie robię). Polecam też marynowanie młodych owocników tych grzybów są bardzo smaczne w marynatach. Mroziłem też te grzyby i też polecam taki sposób przechowywania (oczywiście bardzo niska temperatura) grzyby przed zamrażaniem nie myć tylko oczyścić. Na koniec dodam jeszcze że są pewne gatunki grzybów które u niektórych ludzi powodują reakcje alergiczne i dolegliwości żołądkowe i jest sprawa indywidualna danego człowieka. Znam kolegę który przez kilka lat jadał smardze stożkowate i nic mu nie było. Od pewnego czasu nie jest wstanie ich jeść... Gdy po spożyciu jakiegoś gatunku grzybów czujemy się nie najlepiej to znak że musimy wykreślić go z naszego jadłospisu... Póki co dla mnie borowik ceglastopory to jeden z ciekawszych smakowo grzybów. Zwrócę jeszcze uwagę na możliwość pomyłki miedzy borowikiem ceglastoporyma a borowikiem ponurym który jest w porównaniu z ceglastoporym mniej przyswajalnym przez człowieka. Borowik ponury nie dogotowany potrafi spowodować niemałe dolegliwości żołądkowe (o tym przekonała się znajoma z Węgier Marika) Dlatego nie polecam zbierania borowików ponurych a zalecam dobre rozpoznawanie tych dwóch gatunków, ale to temat na nowe pytanie.
Pozdrawiam i jeśli są jeszcze jakieś pytania w w/w temacie oczekuję na email.
Wiesław Kamiński
P.S.
Warto odwiedzić: Opisy gatunków
Borowik ceglastopory
Borowik ponury
List nr 2
08.06.2007
Czy to żółciak?
Witam serdecznie! Widzieliśmy się raz w Jordanowie, myślę że znalazłem ładny okaz żółciaka. Mam przyjemność przesłać ci parę jego fotek, proszę o komentarz. Pozdrawiam Zbyszek z Pcimia.
GALERIA FOTO Witam Zbyszku!
Ze 100% pewnością potwierdzam Twoją diagnozę jest faktycznie żółciak siarkowy. Nie jest taki bardzo młody (do jedzenia polecam raczej owocniki które są bardzo miękkie) Na portalu znajdziesz przepisy na potrawy z żółciaków. Postaram się dziś zamieścić linki do tych przepisów. Może Zbyszku wybierzesz się do Niedzicy będzie znów okazja do spotkania się