Pytanie do grzyboznawcy

Pytania o gatunki grzybów.

O grzyby pytaj w temacie: Pytanie do grzyboznawcy
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.

kutwa38
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 54
Rejestracja: piątek, 12 kwietnia 2013, 12:25
Ulubione grzyby: Jadalne,Niejadalne,Trujące oraz Śmiertelnie Trujące.
Lokalizacja: Jelenia Góra
Pochwalony: 5 razy

Post autor: kutwa38 » środa, 2 października 2013, 17:27

gonzo, dzięki :D .a czy te topolowe gąski i gąsówki są jadalne?nie chodzi mi o to żeby się zaraz obrzerać,a le chcę spróbować jak toż-to smakuje :eat:,bo siarkowe to raczej niejadalne a chyba nawet trujące :grzyb2:,pozdrawiam i dzięki za odp.


jeśli już znajdziesz,nie czekaj aż urośnie,bo od jutra będzie susza.
Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 17333
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3341 razy
Pochwalony: 15190 razy
Kontakt:

Post autor: gonzo » środa, 2 października 2013, 17:30

kutwa38 pisze:a czy te topolowe gąski i gąsówki są jadalne?
Tak.


Awatar użytkownika

Bischof
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 146
Rejestracja: sobota, 9 października 2010, 22:37
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwalony: 2 razy

Post autor: Bischof » środa, 2 października 2013, 20:03

Witam
Mam pytanie do koneserów dotyczące suszenia grzybów.
Nie chodzi mi o temperaturę ale o sposób suszenia grzybów , który to sposób pozwoli na uzyskanie optymalnego aromatu.
Suszyłem grzybki w piecu elektrycznym na mosiężnej płycie podziurkowanej . Efekt tej metody był miąższ grzybka ciemniejszy i moim zdaniem bogatszy w aromat . Obecnie suszę grzybki również w suszarce na owoce. Efekt tej metody jest ładny jasny miąższ grzybka , jednak wydaje mi się , że sposób ten nie daje dobrych wyników uzyskania aromatu.
Interesuje mnie doświadczenie tych grzybiarzy, którzy chcą więcej uzyskać z tego produktu natury jak tylko suszonego grzybka.
Pozdr.



Spike
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 246
Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
Ulubione grzyby: wszystkie
Pochwalony: 33 razy

Post autor: Spike » środa, 2 października 2013, 20:22

Bischof pisze:Witam
Mam pytanie do koneserów dotyczące suszenia grzybów.
Nie chodzi mi o temperaturę ale o sposób suszenia grzybów , który to sposób pozwoli na uzyskanie optymalnego aromatu.
Suszyłem grzybki w piecu elektrycznym na mosiężnej płycie podziurkowanej . Efekt tej metody był miąższ grzybka ciemniejszy i moim zdaniem bogatszy w aromat . Obecnie suszę grzybki również w suszarce na owoce. Efekt tej metody jest ładny jasny miąższ grzybka , jednak wydaje mi się , że sposób ten nie daje dobrych wyników uzyskania aromatu.
Interesuje mnie doświadczenie tych grzybiarzy, którzy chcą więcej uzyskać z tego produktu natury jak tylko suszonego grzybka.
Pozdr.

to chyba nie ten dział :doh:



grzybiarz444
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 2 października 2013, 20:26

Jaki to grzyb?

Post autor: grzybiarz444 » środa, 2 października 2013, 20:27

http://fooh.pl/pokaz/3901233317.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Jaki to grzyb?

W smaku gorzki, piezce w jezyk?



KipiMleko
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 28 września 2013, 20:00
Ulubione grzyby: Prawdziwek

Post autor: KipiMleko » środa, 2 października 2013, 20:44

grzybiarz444 Maślak pieprzowy, mam pytanie do grzybiarzy czy z tego maślaka jaki i pstrego obiera się kapelusz?



Nerevar
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 22 sierpnia 2008, 15:54
Ulubione grzyby: Koźlarze, prawdziwki.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pochwalony: 5 razy

Post autor: Nerevar » środa, 2 października 2013, 21:07

KipiMleko pisze:grzybiarz444 Maślak pieprzowy, mam pytanie do grzybiarzy czy z tego maślaka jaki i pstrego obiera się kapelusz?
Nie wiem jak z pieprzowym (nie widziałem ich w mojej okolicy - więc nie mam z nimi doczynienia) ale ja z pstrych nie obieram. Za to jak już jesteśmy przy tym temacie to zapytam się o co innego : macie jakieś dobre sposoby na obdarcie skórki z maślaka żółtego, bo o ile ze zwyczajnych schodzi łatwo to z żółtych nie daję rady jej zdjąć...


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73057
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48844 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 2 października 2013, 21:11

Nerevar pisze:bo o ile ze zwyczajnych schodzi łatwo to z żółtych nie daję rady jej zdjąć...
dzisiaj ściągałem... po raz pierwszy. Moim zdaniem jak są młode i nie przesuszone (wilgoć w powietrzu) to ściąga się prawie tak samo jak ze zwyczajnych.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Spike
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 246
Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
Ulubione grzyby: wszystkie
Pochwalony: 33 razy

Post autor: Spike » środa, 2 października 2013, 21:31

ja nie zciągam z żółtych, jedynie spokojnie da sie ściągać z tych ciemnych , tam skórka schodzi bardzo łatwo.



Nerevar
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 22 sierpnia 2008, 15:54
Ulubione grzyby: Koźlarze, prawdziwki.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pochwalony: 5 razy

Post autor: Nerevar » środa, 2 października 2013, 21:58

Zenit pisze:
Nerevar pisze:bo o ile ze zwyczajnych schodzi łatwo to z żółtych nie daję rady jej zdjąć...
dzisiaj ściągałem... po raz pierwszy. Moim zdaniem jak są młode i nie przesuszone (wilgoć w powietrzu) to ściąga się prawie tak samo jak ze zwyczajnych.
To u mnie są widać bardzo oporne :D bo nieważne czy mokre czy nie to i tak nie chce zbytnio zejść.
Spike pisze:ja nie zciągam z żółtych, jedynie spokojnie da się ściągać z tych ciemnych , tam skórka schodzi bardzo łatwo.
O ile ktoś nie zaserwuje jakiejś genialnej metody to będę musiał przy tym też pozostać.
Ostatnio zmieniony środa, 2 października 2013, 21:59 przez Nerevar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73057
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48844 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 2 października 2013, 21:59

Nerevar pisze:bo nieważne czy mokre czy nie to i tak nie chce zbytnio zejść.
Szkoda że tego nie sfilmowałem :) jak znajdę jeszcze to sfilmuję i pokażę :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5878 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » środa, 2 października 2013, 22:44

Czy to są czubajki gwiaździste? Są mniejsze od czubajek kań i mają gładkie trzony. Rosly w lesie sosnowym i brzozowo- sosnowym. Czekają do jutra na balkonie bo późno wróciłam do domu dlatego proszę o odpowiedź czy mogę je spokojnie jutro zjeść i usmażyć. :)
Na 4 miniaturce celowo położyłam je obok rosnącej kani, żeby zobrazować różnicę w rozmiarze.
Zawalona jestem dziś czubajkami. ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73057
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48844 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 2 października 2013, 22:50

Sensibility pisze:Na 4 miniaturce celowo położyłam je obok rosnącej kani, żeby zobrazować różnicę w rozmiarze.
wszystko ok :) gwieździste - smacznego :) dziś też zbierałem jutro kotleciki... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5878 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » środa, 2 października 2013, 23:06

Zenit, dzięki, ja mogłam dziś kramik z nimi otworzyć. U nas na targu jedna kania kosztuje 3 zł. Takie ilości spotkałam ale te gwiaździste pierwszy raz. Dobrze,że rosły blisko siebie bo wychwyciłam różnice. :D
Obrazek Po drodze u rodziny już część usmażyliśmy, drugie tyle rozdałam a reszta czeka na balkonie. :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73057
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48844 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 2 października 2013, 23:33

Sensibility pisze:a reszta czeka na balkonie. :)
a My czekamy na niusa :) bo jakoś przystopowało na głównej stronie a ja nie mam czasu nawet dać coś swojego... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat