Pytanie do grzyboznawcy

Pytania o gatunki grzybów.

O grzyby pytaj w temacie: Pytanie do grzyboznawcy
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.

aksus
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 18 października 2012, 17:36
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: aksus » poniedziałek, 22 października 2012, 16:15

mailos pisze:
mailos pisze:No to teraz ja mam chyba dość trudne pytanie, bo starzy grzybiarze u mnie w rodzienie nie wiedzą nawet co się to dzieje. Dzisiaj znalazłem (wydawało mi się, że podgrzybka, sąsiadka stwierdziła że to prawdziwek) dość dużego grzyba. Pokroiłem go na kawałki (nóżkę na 4 części). Gotowałem 2 razy i do słoika. Po zalaniu kawałek nóżki z zewnątrz zrobił się czerwony! Jest tak w każdym słoiku (kapelusz też jest w tych słoikach ale nie mogę go rozróżnić wśród pozostałych grzybów, czyli pewnie nic się z nim nie stało). Ta nóżka zabarwiła się na czerwono w każdym słoiku mniej więcej na tej samej wysokości (czyli tak jakby od korzenia), powyżej jest normalna - biała.

Tutaj zdjęcie w słoiku:
http://zapodaj.net/7cf4f5ec32ca2.jpg.html

Mam nadzieję, że nie będę musiał wyrzucić wszystkich słoików teraz, bo pewnie w każdym z 6 jest kawałek tego kapelusza.
Na wszelki wypadek zacytowałem całe pytanie sprzed kilkunastu postów.
Witam,

Widziałem już twoje pytanie wcześniej lecz nie umiałem ci pomóc dlatego nie odpowiadałem. Znawcą nie jestem niestety, ale z tego co widzę ciężko będzie komukolwiek Ci pomóc, bo na tym zdjęciu praktycznie nic nie widać... Potrzeba by przynajmniej ciut lepsze zdjęcie, równie dobrze tam nie niektórzy powiedzą że nie widzą grzyba tylko np marchewkę.

Pozdrawiam


Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18390
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3677 razy
Pochwalony: 16231 razy
Kontakt:

Post autor: gonzo » poniedziałek, 22 października 2012, 16:17

mailos pisze:A mojego linka z czerwoną nogą w słoiku dalej nikt nie widzi?
Teraz tak, ale ja Ci niewiele pomogę. Słaby jestem w rozpoznawaniu poćwiartowanych, ugotowanych i zawekowanych grzybów ;) Prawdopodobnie jakiś związek chemiczny zawarty w podstawie trzonu wszedł w reakcję z innym związkiem zawartym w zalewie np. z octem. Czort wie czy to może zaszkodzić jedzącym tą marynatę, ale raczej nie.

kanykilo, masz tutaj, według mnie, jedną czubajkę gwiaździstą ( to ta jaśniejsza w środku ) i reszta czubajki czerwieniejące.


Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » poniedziałek, 22 października 2012, 16:39

Ja bym prosił o identyfikację tego niebieskiego grzybka :)
Obrazek Obrazek Obrazek


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18390
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3677 razy
Pochwalony: 16231 razy
Kontakt:

Post autor: gonzo » poniedziałek, 22 października 2012, 16:43

Pawlo pisze:Ja bym prosił o identyfikację tego niebieskiego grzybka
To pierścieniak grynszpanowy.


Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » poniedziałek, 22 października 2012, 16:46

gonzo, dziękuję :)


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 22 października 2012, 16:56

mailos, Po pierwsze jeśli miałbym wypowiedzieć się na ten temat to po pierwsze wziąłbym w wątpliwość że był to podgrzybek... mnie ten grzyb w marynacie wygląda na borowika. Tłumaczenie Gonza jest sensowne i podpisałbym się po nim :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Bischof
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 146
Rejestracja: sobota, 9 października 2010, 22:37
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwalony: 2 razy

Post autor: Bischof » poniedziałek, 22 października 2012, 17:03

gonzo pisze: kanykilo, masz tutaj, według mnie, jedną czubajkę gwiaździstą ( to ta jaśniejsza w środku ) i reszta czubajki czerwieniejące.
Też bym dał taki typ .



mailos
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 21 października 2012, 20:14

Post autor: mailos » poniedziałek, 22 października 2012, 18:18

Zenit pisze:mnie ten grzyb w marynacie wygląda na borowika. Tłumaczenie Gonza jest sensowne i podpisałbym się po nim :)
Dzięki, utwierdziliście mnie w tym przekonaniu bo tak samo myślałem (przecież gdyby było coś nie tak to nóżka cała zrobiłaby się czerwona). Tym bardziej, że grzyby oglądała osoba która zna się na nich bardzo dobrze (jeszcze przed gotowaniem) i mówiła że wszystkie są jadalne :)


Awatar użytkownika

Anna73
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 780
Rejestracja: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:47
Ulubione grzyby: wszystkie grzyby nadające się do jedzenia
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalony: 815 razy
Kontakt:

Post autor: Anna73 » poniedziałek, 22 października 2012, 18:25

Co to są za grzybki?

Ten wygląda jak boczniak, ale jest dużo większy (na zdjęciu zmniejszony). Na zdjęciu nie widać trzonu, ale jest gruby i białawy jak blaszki. Świeży miał piękny grzybowy zapach, a teraz po ok. 2 godzinach od zerwania zapach osłabł. Grzyb rośnie na żywej lipie (kilka owocników). Ma przyjemny, łagodny smak.

Obrazek

Mam problem z określeniem pieczarek, tzn. czy są one jadalne, czy nie. Pierwsza bardzo przypomina pieczarkę sklepową i trzon nie żółknie.

Obrazek

Z tą drugą mam więcej problemów, bo ma dziwny zapach (inny niż u zwykłej pieczarki) i trzon po uszkodzeniu trochę żółknie ale tylko na dole. Ale czytałam, że u pieczarki niejadalnej trzon żółknie bardzo silnie.

Obrazek


Sądzę, że są to dwa różne gatunki pieczarek. Rosły daleko od siebie i mają inny kształt.
Jak się odróżnia pieczarki jadalne od niejadalnych ? Czy ta huba z pierwszego zdjęcia jest jadalna?



damianczypek
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 8 września 2009, 19:41
Lokalizacja: Tychy

Post autor: damianczypek » poniedziałek, 22 października 2012, 20:14

wg.mnie to opienki jak najbardziej jadalne.jednak prosze o potwierdzenie ekspertów z forum


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 22 października 2012, 20:18

damianczypek pisze:wg.mnie to opienki jak najbardziej jadalne.jednak prosze o potwierdzenie ekspertów z forum
to nie opieńki !


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » poniedziałek, 22 października 2012, 20:19

damianczypek, to nie są opieńki.
espera, to któryś z łuskwiaków, bardzo możliwe że łuskwiak złotawy.


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 22 października 2012, 20:21

mlody pisze:damianczypek, to nie są opieńki.
:brawo:
mlody pisze:espera, to któryś z łuskwiaków, bardzo możliwe że łuskwiak złotawy.
też tak myślę


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18390
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3677 razy
Pochwalony: 16231 razy
Kontakt:

Post autor: gonzo » poniedziałek, 22 października 2012, 20:45

damianczypek pisze:wg.mnie to opienki
To na pewno nie są opieńki
bardzo możliwe że łuskwiak złotawy
i na pewno nie jest to łuskwiak złotawy.

To łuskwiak nastroszony.


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 22 października 2012, 20:48

gonzo pisze:To łuskwiak nastroszony.
trochę dziwnie wydłużone trzony ale może faktycznie będzie być i on... Jedno jest pewne tego rodzaju grzyby robią złą opinię poczciwym opieńkom (one są nie smaczne... bo np: gorzkie :) :lol: :lol: :lol: )


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat