GRUZDA tak na niego mowia na Mazurach
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 5 września 2006, 17:49
- Ulubione grzyby: kozak (krawiec)
- Lokalizacja: szczecin
GRUZDA tak na niego mowia na Mazurach
Ostatnimi czasy wróciłem z urlopu z pieknych Mazur. Trafiłem akurat na bardzo duży wysyp grzybów. Były krawce, przwdziwki i ku mojemu zdziwieniu RYDZE pierwszy raz zbieralem Nie znałem jeszcze rydza nawet nie schyliłbym się po niego. Ale co tam pewnego dnia przychodzi gospodyni i pokazuje mi GRUZDĘ bialy blaszkowaty grzybek i mówi, że to jadalny - pierwszy raz w życiu bałem się jeść grzyby. Opowiedzcie coś o tym grzybku
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 września 2008, 15:15 przez piniop1, łącznie zmieniany 1 raz.
ARECKI
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Trochę mało danych sprawdź w necie może płachetka kołpakowata (nie jest ona biała ale może to ten grzyb) nazwy regionalne czasami są fantastycznepokazuje mi GRUZDE bialy blaszkowaty grzybek i mowi ze to jadalny-pierwszy raz w zyciu balem sie jesc grzyby.Opowiedzcie cos o tym grzybku
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
płachetkę kołpakowatą tak nazywają (Turki) ale nie wiadomo czy o te grzyby chodzi.marek pisze:Nazywano je TURKI. Przypuszczam, ze mowa tu o tych samych grzybach.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Pod nazwą gruzda, zbieram grzyb na suwalszczyżnie od lat.
Nie znam oficjalnej nazwy,
W centrum i na południu nie spotkałem.
Grzyb występuje w dojrzałym lesie świerkowym połżonym nisko,
bez podszycia, tylko igliwie.
Występuje grupowo unosząc trochę poszycie, czasem niznacznie.
Wydaje mi się że jego występowanie jest coraz słabsze, kiedyś było masowe.
Walory kulinarne:
- doskonałe wyśmienite, najlepsze w formie kiszonki z cebulą- poezja.
ale zupa, smażenie... też.
Uwaga: występuje grzyb bardzo podobny i razem występujący
ale jest bardzo gorzki. Nie wiem czy trujący.
Różnicę trudno opisać, gruzda miewa jasno brązowe plamki i nie wydziela takiej ilości soku po przecięciu tak jak ten gorzki.
janusz_
[ Dodano: 2006-09-05, 19:45 ]
Jeżeli chodzi o turki, to zupełnie co innego niż gruzda.
Są mniejsze, wyrażnie jasno brązowe.Wygląd mało szlachetny.
Widziałem je tylko na suwalszczyźnie.
Występują w dojrzalym, nie pomokłym lesie sosnowym, zawsze na mchu.
Walory kulinarne: bardzo dobre, szczególnie marynowane w słabym occie,
bardzo charkterystyczny smak.
janusz_
Nie znam oficjalnej nazwy,
W centrum i na południu nie spotkałem.
Grzyb występuje w dojrzałym lesie świerkowym połżonym nisko,
bez podszycia, tylko igliwie.
Występuje grupowo unosząc trochę poszycie, czasem niznacznie.
Wydaje mi się że jego występowanie jest coraz słabsze, kiedyś było masowe.
Walory kulinarne:
- doskonałe wyśmienite, najlepsze w formie kiszonki z cebulą- poezja.
ale zupa, smażenie... też.
Uwaga: występuje grzyb bardzo podobny i razem występujący
ale jest bardzo gorzki. Nie wiem czy trujący.
Różnicę trudno opisać, gruzda miewa jasno brązowe plamki i nie wydziela takiej ilości soku po przecięciu tak jak ten gorzki.
janusz_
[ Dodano: 2006-09-05, 19:45 ]
Jeżeli chodzi o turki, to zupełnie co innego niż gruzda.
Są mniejsze, wyrażnie jasno brązowe.Wygląd mało szlachetny.
Widziałem je tylko na suwalszczyźnie.
Występują w dojrzalym, nie pomokłym lesie sosnowym, zawsze na mchu.
Walory kulinarne: bardzo dobre, szczególnie marynowane w słabym occie,
bardzo charkterystyczny smak.
janusz_
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 6724
- Rejestracja: niedziela, 30 października 2005, 01:52
- Ulubione grzyby: Boletus edulis, Lactarius deliciosus, Boletus erythropus, Russula cyanoxantha
- Lokalizacja: Biecz
- Pochwalił: 149 razy
- Pochwalony: 1633 razy
- Kontakt:
Gruzda - to po prostu mleczaj biel - Lactarius piperatus Musiał występować masowo, skoro ludy Europy wschodniej, a także wschodnich kresów Polski kisiły te grzyby w beczkach. Ostry smak mleczka przy tym łagodniał. Mniejsze ilości gruzda smażono na słonince po pokrojeniu na plastry. Znamy ten "specyjał" m.in. z Ochotnicy, gdzie był przyrządzany przez Zibiego. Podobnie na masową skalę kiszono mleczaja wełniankę (wołnuszkę), a ponoć nawet mleczaja chrząstkę (zwanego zdaje się wałujem)
Gruzdą na Suwalszczyźnie na pewno nie nazywa się płachetki kołpakowatej(kołpak, turek), ani mleczaja biela. Gruzda jest to gołąbek podpalany. Rośnie w lasach iglastych w miejscach z płytką ściółką, na drogach. Jest twardy, masywnej budowy. Ma krótki trzon 3-5 cm. Nie ma, w przeciwieństwie do mleczaja, piekącego smaku (na surowo). Jak nauczę się zamieszczać zdjęcia, to pokażę moje gruzdy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 września 2008, 15:12 przez kminek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 62
- Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:37
- Ulubione grzyby: Borowiki
Hmmm, a co to za grzyb?
Jest bardzo rzadki u mnie mówią na jego ostucha... Heh i u mnie też rosną gruzdy, ale są jakieś ciemne.
Jest bardzo rzadki u mnie mówią na jego ostucha... Heh i u mnie też rosną gruzdy, ale są jakieś ciemne.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 września 2008, 15:19 przez Grzybiarz;), łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 62
- Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:37
- Ulubione grzyby: Borowiki
No właśnie, ciężko go upolować, jest bardzo rzadki jak będę u Cioci (czasem u niej zdarzają się) to postaram się pyknąć fotkę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 września 2008, 21:59 przez Grzybiarz;), łącznie zmieniany 1 raz.