chyba kania i kilka innych

Pytania o gatunki grzybów.

O grzyby pytaj w temacie: Pytanie do grzyboznawcy
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.

Autor tematu
chris_
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 września 2010, 15:29

chyba kania i kilka innych

Post autor: chris_ » środa, 15 września 2010, 15:42

Witam!
Zebrałem dziś w lasku sosnowym i obok w liściastych zagajnikach takie grzybki:

1. wydaje mi się, że to czubajka kania, ale wolę mieć pewność zanim usmażę
Obrazek

2. tego rośnie mnóstwo, a nuż jadalny?
Obrazek

3.
Obrazek Obrazek

4.
Obrazek



Spoke
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 32
Rejestracja: środa, 11 sierpnia 2010, 00:40

Post autor: Spoke » środa, 15 września 2010, 15:54

Jeżeli nie czerwienieje, ma komorowaty trzon to na 100 %
Ale nawet bez tego to : Czubajka Kania

Ja dzisiaj znalazłem też 3 , i 3 czerwieniejące które zostawiłem


http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11979" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam

kmz321
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 2 września 2010, 10:25
Pochwalony: 4 razy

Post autor: kmz321 » środa, 15 września 2010, 16:33

Napewno kania :mrgreen: Ten drugi to jakiś mleczaj nie jadalny( możliwe, że rudy). A Ten żółty grzyb na gołąbka wygląda. Rósł przy brzozach może??



Autor tematu
chris_
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 września 2010, 15:29

Post autor: chris_ » środa, 15 września 2010, 16:52

Dodam że dwójka ma wyczuwalny po chwili ostry smak.

Tak, ten żółty rósł pośród brzóz na skraju lasu, niedaleko rósł jeszcze jeden, ale nie zrywałem.



kmz321
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 2 września 2010, 10:25
Pochwalony: 4 razy

Post autor: kmz321 » środa, 15 września 2010, 23:10

To w takim razie to będzie jadalny gołąbek jasnożółty.



Spoke
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 32
Rejestracja: środa, 11 sierpnia 2010, 00:40

Post autor: Spoke » środa, 15 września 2010, 23:19

2. Mi to pasuje do Mleczaja Rudego ( ale nie jestem pewien)


http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11979" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam
Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » czwartek, 16 września 2010, 00:01

Hej, spokojnie z tym rozpoznawaniem grzybów i doradzaniem- według mnie, to żaden nie nadaje się do jedzenia!
Ja tak bardzo to nie jestem pewny co do waszych typów, bo:
1. to raczej czubajeczka czerwieniejąca /zobacz zadrapania na trzonie/ raczej odradzam jedzenie,
2. mleczaj, może i rudy- niejadalny
3. gołąbek, raczej nie pokuszę się o określenie, cienias jestem z gołąbków- niejadalny /ostry smak/- a na tym polegam przy ich zbiorze, choć żółtych unikam/

Przy okazji zapytam- nie możesz zbierać dobrze znanych jadalnych gatunków w lesie?
Rozumiem ciekawość, by rozwijać wiedzę. Dobrze, że pytasz, ale raczej nie wkładaj wszystkiego do gara... nawet, gdy jadalne.


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.

kmz321
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 2 września 2010, 10:25
Pochwalony: 4 razy

Post autor: kmz321 » czwartek, 16 września 2010, 00:45

Ja jednak myślę , że to sowa(kania) - może się mylę. Ale dosc duża sie wydaje, czerwieniejące są mniejsze. Zależy czy miąższ na przekroju zmieniał barwę na rózowo-czerwoną a później niemal czarną??



Spoke
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 32
Rejestracja: środa, 11 sierpnia 2010, 00:40

Post autor: Spoke » czwartek, 16 września 2010, 01:09

czerwieniejące są mniejsze
Tak ale nie na tyle by tylko po wielkości ją odróżnić
Ja widziałem wiele osobników wielkości takiej samej jak czubajka kania .
Pytania o czerwienienie to już do autora.
A jak piszę w nawiasie ( nie jestem pewien, niech ktoś potwierdzi ) to chyba wiadome, żeby nie sugerować się na 100 % moją odpowiedzią.
Kolega autor tematu może wejść wtedy na dany gatunek i porównać z tym co ma przed rękami.

Niepokoi mnie też zaczerwienienie na czubku kapelusza.
Pisałem do autora ( jak nie czerwienieje to kania)
Czerwieniejąca ma jaśniejszy trzon i ogólnie barwę, nawet dzisiaj porównywałem.
Najbardziej czerwienieje na czubku kapelusza oraz na trzonie.

Można jeszcze zerknąć tu :

http://www.up.4clubbers.pl/out.php/i8062_31.PNG" onclick="window.open(this.href);return false;

Poza tym czubajka czerwieniejąca nie jest silnie trująca. Ma gorszy smak i aromat, może wywołać jednak niedyspozycje żołądkowe, dlatego raczej nie powinno się jej zbierać.



kmz321
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 2 września 2010, 10:25
Pochwalony: 4 razy

Post autor: kmz321 » czwartek, 16 września 2010, 09:55

Ja nie zbieram czerwieniejącyh czubajek raczej ze względu na mozliwość pomyłki z niemal identyczną odmianą "bohemica" , która jest silnie trująca i ponoć zawiera amanitotoksyny (te co w muchomorze sromotnikowym występują), a tak to zawsze mi smakowała - nie tak jak kania ale też dobra. A teraz klops :567:



Autor tematu
chris_
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 września 2010, 15:29

Post autor: chris_ » czwartek, 16 września 2010, 11:29

Przełamany kapelusz nie zmienił koloru nawet po kilku godzinach, więc stwierdziłem, że to musi być kania. Kapelusze usmażone w jajku i bułce tartej smakowały przepysznie i nie było żadnych sensacji żołądkowych. Jadłem wczoraj koło 17 i do teraz wszystko ze mną w porządku :)

A dlaczego zbierałem takie grzyby? To jest malutki lasek 3 minuty rowerem ode mnie, pojechałem rekreacyjnie i tylko takie w miarę obiecujące grzybki znalazłem. Za to grzybiarzy naście (to by tłumaczyło brak popularnych grzybów).



Spoke
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 32
Rejestracja: środa, 11 sierpnia 2010, 00:40

Post autor: Spoke » czwartek, 16 września 2010, 18:28

Mam Pytanie czy Czubajka Kania rozwinie się dobrze po włożeniu do wody ?
Dzisiaj znalazłem 3 nierozwinięte , 2 z nich zostawiłem ale jedna była pokaźnych rozmiarów
i nie mogłem się oprzeć , włożyłem w słoik litrowy.


http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11979" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam
Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » czwartek, 16 września 2010, 22:30

chris_ porównaj obie kanie w naszym atlasie grzybowym. Co do wielkości to się tym nie sugeruj! Super cecha rozpoznawcza, to czerwieniejąca powierzchnia po zadrapaniu trzona /może nie być widoczna gdy suchy owocnik/, wzorek na trzonie oraz przesuwający się pierścień u kani.
Były zatrucia śmiertelne kanią czerwieniejącą- w Czechach i Polsce połudnowej- bardzo komuluje różne świństwa- poszukaj na forum, gdzieś o tym pisano.
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... as_polskie
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... as_polskie

dziś przyjrzałem się lepiej zdjęciu- nie jest ono zbyt dokładne a i grzyb nieco zmasakrowany- to raczej może być czubatka kania- ale sąsiedztwo miła niezbyt miłe- robić jej zdjęcie na tle nekrologów... więc pierwsze skojarzenie było jednoznaczne :cry:

Spoke cierpliwie poczekaj i daj znać, że się udało :)


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.

Spoke
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 32
Rejestracja: środa, 11 sierpnia 2010, 00:40

Post autor: Spoke » piątek, 17 września 2010, 16:51

Małe porównanie, czubajki kani i czerwieniejącej.
Dzisiaj znalazłem tylko jedną dobrą, reszta czerwieniejąca, było ich bardzo dużo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11979" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam

Autor tematu
chris_
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 września 2010, 15:29

Post autor: chris_ » piątek, 17 września 2010, 18:24

Zjadłem, żyje i mam się dobrze. To była czubajka kania. Jak już pisałem, nic nie czerwieniało.

Spostrzegawczy jesteś, nie zauważyłem wcześniej tych nekrologów w tle :lol:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat