Poznajemy świat muchomorów

Poznajemy świat muchomorów
Udostępnij:
  •  
  •  
  •  

Tablica pomagająca rozpoznawanie muchomorów
Galeria obrazkowa muchomorów
Muchomory to jedne z grzybów które wywołują najwięcej emocji i zaniepokojenia wśród niedoświadczonych grzybiarzy. Wśród muchomorów są grzyby śmiertelnie trujące jak i niezwykle smaczne…Jednym z takich najsmaczniejszych muchomorów jest muchomor cesarski w Polsce prawdopodobnie aktualnie nie występujący (ostatnie info: Bielinek nad Odrą res. 1959) . W śród naszych rodzimych muchomorów jednym z najsmaczniejszych jest muchomor czerwonawy. Radzę jednak nie zbierać żadnych muchomorów bez rzetelnej wiedzy na ich temat i osoby która osobiście pokaże te grzyby na wspólnym grzybobraniu.

 

W tym miejscu będziecie mogli zobaczyć wszystkie informacje na temat muchomorów jakie są zamieszczone na tym portalu.
Zapraszam do poszerzania swojej wiedzy na temat Świata Muchomorów.

Galeria obrazkowa mychomorów
Galeria obrazkowa muchomorów

 


Muchomory jadalne

 

Muchomory jadanie: Muchomor cesarski ( Amanita caesarea) 

Muchomory jadanie: Muchomor czerwieniejący ( Amanita rubescens)

Inne muchomory jadalne lecz według mnie nie warto je zbierać z uwagi na wątpliwe walory smakowe i możliwość pomyłki z podobnymi muchomorami trującymi.

Muchomory jadalne: Muchomor mglejarka (Amanita vaginata)
Muchomory jadalne: Muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva)
Muchomory jadalne: Muchomor twardawy (Amanita excelsa)


 

Muchomory śmietelnie trujące

Ciekawostki o zatruciach muchomorami >>> KLIKNIJ

:Muchomor zielonawy [Muchomor sromotnikowy] (Amanita phalloides)

: Muchomor jadowity  (Amanita virosa)
: Muchomor plamisty  (Amanita pantherina)
: Muchomor porfirowy  (Amanita porphyria)
: Muchomor czerwony  (Amanita muscaria)

 



Znalazłeś jakiegoś ciekawego muchomora i chciałbyś go rozpoznać ?

Może uda nam się Ci pomóc. Wyślij zdjęcie przez nasz portal! Nie musisz być jego użytkownikiem. Jak się to robi tu zobaczysz >>> KLIKNIJ Potrzebujesz pomocy w rozpoznaniu grzybów?

 

 

Na koniec wielki apel do miłośników grzybobrania… Nie niszczcie bezmyślnie napotkanych w lesie muchomorów, są one nie tylko ozdobą lasu a spełniają ważną funkcję w życiu lasu. Są pożywieniem dla wielu zwierząt. Spotykałem się z takim tłumaczeniem grzybiarzy który niszczą szczególnie te trujące że dzięki temu niszczeniu ktoś się nie otruje… Możecie mi wierzyć że tylko rzetelna wiedza i duża ostrożność przy zbieraniu grzybów zapobiega zatruciu. W razie jakiejkolwiek wątpliwości nie zabieramy grzybów do koszyka. Nie zbieramy grzybów zbyt małych z wykształconymi cechami rozpoznawczymi. Gdy nasza wiedza na temat grzybów jest minimalna nie zbieramy wcale grzybów z blaszkami…a szczególnie muchomorów bo w śród nich są wielcy zabójcy. Jeden owocnik może zabić dorosłego człowieka… Grzybobranie ma być dla Was przyjemnością nie igraniem z życiem

Wśród grzybów rurkowych zatrucie gastryczne może spowodować borowik szatański (Boletus satanas) mylony z jadalnymi gatunkami borowików.

 Uwaga możliwość pomyłki ! Borowik szatański rośnie w lasach liściastych, głównie dębowych i bukowych na wapiennych glebach. Jest gatunkiem ciepłolubnym. W Polsce praktycznie nie występuje. Poprzednie wzmianki o jego występowaniu w Polsce pochodzą z 1937 roku; obecnie znane jest zaledwie jedno udokumentowane stanowisko. Kapelusz zwykle srebrzystoszary z odcieniem żółtawym, rurki bladożółte do krwistoczerwonych, trzon zgrubiały, w górze i u podstawy żółty, w środku mocno różowiejący. Uszkodzony delikatnie błękitnieje. Miąższ jest słodkawy i przyjemny w smaku, zapach starych owocników przypomina woń gnijącej cebuli. Grzyb trujący, ale tylko w postaci surowej. Nawet niewielki kawałek może wywołać zatrucie.

 Uwaga możliwość pomyłki ! Grzybiarze, zbierając borowiki szlachetne (Boletus edulis), najczęściej mylą je jednak z goryczakiem żółciowym (Tylopilus felleus) zwanym potocznie szatanem. Grzyb ten nie jest trujący, ale jest niejadalny ze względu na gorzki, piekący smak. Posmaku goryczy nie usunie nawet kilkakrotne obgotowywanie, jak również suszenie. Ważną cechą, która pozwala odróżnić tego grzyba od jadalnego borowika jest różowawy kolor rurek. Trzon goryczaka żółciowego jest pokryty grubą, wyraźnie brązową siateczką o grubych oczkach. Wyrasta głównie w lasach iglastych, często na pniach, miejscami obficie.

Opracowała: Maria Pszonka
foto: Wiesław Kamiński , Zygmunt Augustowski

Wyświetleń: 4733


Udostępnij:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz


Suszarki do grzybów