Opis | |
---|---|
Owocnik- średnicy 5-15cm, początkowo półkolisty, potem wypukły w fazie końcowej spłaszczony. Delikatnie jedwabiście włóknisty, młody białawoszarawy do srebrzystego, później jasnobrązowawy. Uciśniony odbarwia się na czerwono lub brązowo. |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy łacińskie: | Boletus fechtneri |
Linki | |
---|---|
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | rurki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | odcienie zieleni |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | gładki |
Kolor kapelusza | biały, odcienie brązu, czarny |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, wypukły, spłaszczony |
Mleczko | brak |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | odcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu, czarny, odcienie żółci |
Ksztalt trzonu | cylindryczny, rozszerzony u podstawy |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | brak pochwy |
Powierzchnia trzonu | siatkowata |
Przekroj trzonu | pełny |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Mikoryza z drzewami | Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Dąb omszony, Dąb czerwony, Kasztan jadalny |
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny II smaczny |
Zapach | grzybowy |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.