Opis | |
---|---|
Kapelusz- średnicy 5-20cm, czerwonobrązowy, jaskrawy rdzawobrązowy do ceglastoczerwonego, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły, poduchowaty. powierzchnia sucha, matowa, aksamitna. Miąższ- białawy, w trzonie zwłaszcza przy podstawie zdrewniały. Gatunki podobne- koźlarz pomarańczowożółty (Leccinum versipelle). Zastosowanie- jadalny |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy polskie: | babka, kozak, koźlak, koźlarz, brzezak, kozaczek |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | rurki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | odcienie zieleni |
Kapelusz | |
---|---|
Kolor kapelusza | odcienie brązu, odcienie czerwieni |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, wypukły, poduszkowaty |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | matowa, aksamitna |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały, odcienie czerwieni, odcienie pomarańczu |
Ksztalt trzonu | cylindryczny |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | brak pochwy |
Powierzchnia trzonu | kosmkowata |
Przekroj trzonu | pełny |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Mikoryza z drzewami | Topola osika |
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy lisciaste, lasy mieszane |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Prawo | |
---|---|
Dopuszczony do obrotu | Tak |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny II smaczny |
Zapach | grzybowy |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.