Opis | |
---|---|
Grzyb poularny w krajach azjatyckich, szczególnie w Japonii, gdzie jest dopuszczony do obrotu handlowego. W stanie surowym lekko gorzkawy, traci tę negatywną właściwość smakową po poddaniu nawet krótkiej (3 minuty) obróbce termicznej. Shimeji to spolonizowana nazwa japońska. Rodzaj Hypsizygus oznacza Bokownika. |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor hymenoforu | odcienie beżu |
Typ blaszek | zbiegające |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | gładki |
Kolor kapelusza | odcienie brązu, odcienie beżu |
Kolor przebarwień miąższu | brak |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, wypukły |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | łuskowata |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały, odcienie beżu |
Ksztalt trzonu | cylindryczny, ze szczytem zwężonym, wygięty, rozszerzony u podstawy |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | brak pochwy |
Powierzchnia trzonu | gładka |
Przekroj trzonu | pełny |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | drewno |
Inne | |
---|---|
Smak | gorzki, owocowy |
Zastosowanie | jadalny II smaczny |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.