Opis | |
---|---|
Owocniki– duże, wyraźnie rozdzielone na rozszerzoną górną część z glebą i płonną, węższą podstawę, maczugowate, buławkowate, rzadziej odwrotnie gruszkowate, wysokości od 80 do 150 mm. Młody owocnik barwy białawej, przechodzący z czasem w kolor ochrowy, na starość jasnobrązowy. Powierzchnia pofałdowana i pomarszczona. Skórka, wysychając, staje się pergaminowa, po czym rozrywa się, rozsiewając zarodniki. Trzon - dolna część kształtu cylindrycznego. Powierzchnia pomarszczona i pofałdowana. Czasami z niewielkimi brodawkami. Występowanie - częsta, wyrasta latem i jesienią, pojedynczo lub po kilka, w lasach różnego typu. Inne nazwy zwyczajowe: purchawka fiolowata, prochówka, purchatka, purchawica, purchówka, puchawka, kurzawka. |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy polskie: | Czasznica workowata, purchawka workowata |
Synonimy łacińskie: | Handkea excipuliformis, Calvatia excipuliformis |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | kuliste do workowatych |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy iglaste, lasy lisciaste, lasy mieszane |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.