Opis | |
---|---|
Owocnik : początkowo wypukły, zwykle w części centralnej spłaszczony, następnie płasko-wypukły lub parasolowaty; 2-20 × 1,6-4,7mm; początkowo o powierzchni równej, z czasem bruzdkowano-rowkowany, łysy lub oprószony, higrofaniczny, przeświecająco prążkowany; żywo pomarańczowy lub żółtopomarańczowy, w części centralnej zwykle ciemniejszy, z wiekiem blednący do bladopomarańczowego, żółtawego lub prawie kremowego. Blaszki : rzadko ustawione, ząbkiem zbiegające na trzon, względnie grube i elastyczne, nierzadko rozwidlone, w młodych owocnikach białe do bladokremowych, później z kremowo-pomarańczowym odcieniem. Trzon : 8-50 × 0,6-1,8 mm, drucikowaty, w górnej części nieco rozszerzony, pełny, na całej długości delikatnie oprószony, barwy kapelusza. Miąższ : cienki – barwy powierzchni owocnika. Zapach :niewyczuwalny. Smak : nieokreślony. Występowanie : V-X, w zróżnicowanych układach leśnych i zaroślowych, parkach i ogrodach, na terenach otwartych; pojedynczo lub w luźnych grupach, na drewnie i na ziemi – wśród mszaków.
Źródło: Praca zbiorowa - Świat śluzowców, grzybów i mszaków Wigierskiego Parku Narodowego 2010r. |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Typ blaszek | zbiegające |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba, drewno |
Siedlisko | lasy mieszane, łąki i pastwiska |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | jesień, lato, wiosna |
Inne | |
---|---|
Smak | nieokreślony |
Zastosowanie | niejadalny |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.