Opis | |
---|---|
Gatunek objęty ochroną częściową na podstawie rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
Owocnik- biały, kremowy, z wiekiem do ochrawego; z licznymi rozgałęzionymi, wielokrotnie gałązkami tworzącymi w zarysie nieregularnie kulistą bryłę, odgałęzienia z licznymi, cienkimi grzebieniasto zwisającymi, długimi kolcami, krzaczasty; do 30 cm średnicy. Miąższ- elastyczny, miękki, zapach nieprzyjemny, smak łagodny. Wysyp zarodników - bezbarwny. Występowanie- rzadki. Owocniki wyrastają zwykle pojednynczo, od lata do jesieni, na drewnie drzew iglastych, jodłowym i świerkowym. Możliwość pomyłki: Mylona z soplówką bukową ( Hericium clathroideą) i soplówką jeżowatą ( Hericium erinaceum )
|
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy łacińskie: | Hericium flagellum |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | owocniki krzaczkowate |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor hymenoforu | biały |
Kolor wysypu | bezbarwny |
Kapelusz | |
---|---|
Kolor kapelusza | biały |
Kolor miąższu | biały |
Kolor przebarwień miąższu | brak |
Mleczko | brak |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały |
Pierscień | brak |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | drewno |
Siedlisko | lasy iglaste |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | jesień, lato |
Prawo | |
---|---|
Ochrona | Tak |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.