Opis | |
---|---|
Owocnik- młody kulisty, potem z krótkim pofałdowanym, trzonem. Średnicy 2-6 cm. Skórka ciemna. Kolce drobne (do 1 mm długości), gęste, początkowo jasne (kremowożółte) potem ciemnieją przybierając barwę brązową aż do czarnej, sztywne i dość trwałe. Skórka ochrowożółta. U podstawy trzonu mogą być wykształcony biały sznur grzybni. Młody miąższ biały, zwarty, potem przybiera barwę oliwkową i zaczyna się rozpływać, dojrzały jest czarnobrunatny, pylisty. Zarodniki wydostają się przez otwór na szczycie owocnika. |
Podobne gatunki | |
---|---|
Linki | |
---|---|
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | kuliste do workowatych |
Występowanie | |
---|---|
Sposob odżywiania | saprotrof |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.