Opis | |
---|---|
Owocnik - 2-4 cm średnicy; miseczkowaty, początkowo kulisty, z wiekiem szerzej rozpostarty, miseczkowaty, wklęsły, wewnętrzna część zarodnikonośna jest czarnoszara, szarobrązowa, gładka, natomiast zewnętrzna - jasna, szarobiała, krótko owłosina.
Po raz pierwszy gatunek ten zdiagnozowany został w 1796 r. przez Christiaana Hendrika Persoona jako Peziza macropus, do rodzaju Helvella przeniósł go P. Karst. w 1871 r.
|
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy polskie: | długotrzonka popielata |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | uchowate, miseczkowate |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor hymenoforu | biały |
Kolor wysypu | biały |
Kapelusz | |
---|---|
Kolor kapelusza | biały, czarny |
Kolor miąższu | biały |
Kolor przebarwień miąższu | brak |
Ksztalt kapelusza | kulisty, półkulisty, rozpostarty |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | gładka |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały, czarny |
Ksztalt trzonu | cylindryczny |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | brak pochwy |
Przekroj trzonu | pusty |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | nieokreślony |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.