Opis | |
---|---|
Owocnik - składa się z pucharowatego kapelusza i pofałdowanego trzonu; 2-10 cm wysokości i 2-6 cm szerokości, trzon stanowi około 1/3 owocnika. Część owocnika jest nieregularnie półkulista, potem miseczkowata z porozrywanym brzegiem. Wewnętrzna, płodna część jest gładka, szarobrązowa, czerwonobrązowa, zwykle z fioletowym odcieniem, zewnętrzna, płonna jest jaśniejsza, pokryta drobnym nalotem i z białawymi żebrami odchodzącymi od trzonu. Trzon białawy, żebrowany. |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | uchowate, miseczkowate |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy mieszane |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | lato, wiosna |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.