Opis | |
---|---|
Owocnik - 5-12 cm średnicy; barwy kości słoniowej lub szarobrązowawej, szaropłowej; początkowo dzwonkowaty, później płasko rozpostarty, z uwypukleniem na szczycie, w końcu całkiem płaski; powierzchnia gładka, jedwabista, sucha; brzeg gładki. |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy łacińskie: | Volvariella speciosa |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | odcienie różu i fioletu |
Trzon | |
---|---|
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | łąki i pastwiska |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Zapach | rzodkiewki |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.