Opis | |
---|---|
Kapelusz - o średnicy do 20 cm; stopniowo otwiera młodzieńczą półkulę i staje się poduchowato płaski; brzeg pozostaje podwinięty; skórka gładka, niekiedy lekko pomarszczona, matowa, sucha, zamszowa, aksamitna. |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy polskie: | borowik grubotrzonowy |
Synonimy łacińskie: | Boletus calopus |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | rurki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor hymenoforu | odcienie żółci |
Kolor wysypu | odcienie zieleni |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | gładki |
Kolor kapelusza | odcienie brązu |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, poduszkowaty |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | gładka, filcowata, matowa, aksamitna, zamszowa, pomarszczona |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | odcienie czerwieni, odcienie żółci |
Ksztalt trzonu | maczugowaty, baryłkowaty |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | brak pochwy |
Powierzchnia trzonu | siatkowata |
Przekroj trzonu | pełny |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy iglaste, lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Prawo | |
---|---|
Status na czerwonej liście | R - rzadkie |
Inne | |
---|---|
Smak | gorzki |
Zastosowanie | niejadalny |
Zapach | grzybowy, kwaskowaty |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.