Opis | |
---|---|
Owocnik - do 15 cm średnicy; jasnobrązowy, ochrowobrązowy, zazwyczaj mniej lub bardziej czerwony, brązowawoczerwony; kapelusz pokryty delikatnymi białożółtymi lub różowymi łatkami, zwykle dość drobnymi i koncentrycznie ułożonymi; powierzchnia wilgotna jest nieco lepka, poza tym sucha; półkulisty, potem wypukły, szeroko parasolowaty. |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy polskie: | Muchomor czerwonawy |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor hymenoforu | biały |
Kolor wysypu | biały |
Ostrze blaszek | gładkie |
Typ blaszek | wolne |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | gładki |
Kolor kapelusza | odcienie brązu, odcienie czerwieni |
Kolor miąższu | biały |
Kolor przebarwień miąższu | czerwony |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, wypukły |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | gładka, z łatkami |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały, odcienie czerwieni |
Ksztalt trzonu | bulwiasty |
Pierscień | zwisający, prążkowany |
Podstawa trzonu | z pasmami brodawek |
Powierzchnia trzonu | kosmkowata |
Przekroj trzonu | pełny |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy iglaste, lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny III wyborny, jadalny II smaczny |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.