Opis | |
---|---|
Owocnik - średnica do 8 cm; w młodości biały, później staje się kremowy do kremowoszarego; przy suchej pogodzie powierzchnia jest gładka i aksamitna, przy wilgotnej staje się lepka, może pokryta być pozostałościami osłony, prążkowana od jednej trzeciej do jednej piątej długości promienia; półkulisty, wypukły do rozpostartego z garbkiem. Blaszki - białe do kemowych; wolne i gładkie. Trzon - początkowo bulwiasty, później cylindryczny; biały; pokryty bardzo drobnymi i delikatnymi podłużnymi włókienkami; pusty w środku; zakończony wolną pochwą. Wysyp zarodników - biały, kuliste do prawie kuliste (czasami szeroko elipsoidalne, rzadziej elipsoidalne lub podłużne). Miąższ - biały do jasnokremowego; zapach i smak nieokkreślony. Występowanie - w porze letniej; środowisko alpejskie w sąsiedztwie karłowatej roślinności. Zastosowanie - jadalny, nie zaleca się jednkak spożywania.
Źródło - http://www.amanitaceae.org/?Amanita+nivalis http://clicamanites.free.fr/Fiches.champignons/amanita.nivalis.html http://www.gobe.si/Gobe/AmanitaNivalis http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=it&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fbibdigital.rjb.csic.es%2FImagenes%2FK21_GRE_Scott_Fl_1%2FGRE_Scott_Fl_1_110.pdf
|
Linki | |
---|---|
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | biały |
Ostrze blaszek | gładkie |
Typ blaszek | wolne |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | prążkowany |
Kolor kapelusza | biały, czarny |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, wypukły, rozpostarty, z tępym garbkiem |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | gładka, promieniście włóknista, aksamitna, lepka |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały |
Ksztalt trzonu | cylindryczny, bulwiasty |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | z wolną pochwą |
Powierzchnia trzonu | podłużnie włóknista |
Przekroj trzonu | pusty |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | lato |
Prawo | |
---|---|
Status na czerwonej liście | R - rzadkie |
Inne | |
---|---|
Smak | nieokreślony |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.