Opis | |
---|---|
Owocnik- szary, szarooliwkowy, szarobrązowy, 5-15cm średnicy, młody półkulisty, potem rozpostarty, parasolowaty, powierzchnia początkowo pokryta białawymi lub szarymi mączystymi łatkami, które łatwo odpadają. Brzeg kapelusza długo podwinięty, gładki lub jedynie słabo prążkowany. |
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy łacińskie: | Amanita spissa |
Podobne gatunki | |
---|---|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | biały |
Typ blaszek | wolne |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | gładki |
Kolor kapelusza | odcienie brązu |
Ksztalt kapelusza | półkulisty, rozpostarty |
Powierzchnia kapelusza | z łatkami |
Trzon | |
---|---|
Ksztalt trzonu | bulwiasty |
Pierscień | zwisający, prążkowany |
Podstawa trzonu | z pasmami brodawek |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy iglaste, lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.