Opis | |
---|---|
Owocnik - brązowooliwkowy, szarobrązowy do, żółtobrązowego; w młodości jajowato-dzwonkowaty,później wypukły do rozpostartego, z niewielkim tępym garbkiem; powierzchnia gładka i błyszcząca, na środku znajduje się zazwyczaj duży szarobiały płat będący resztką osłony; brzeg jest silnie prążkowany. Blaszki - wolne i szerokie; początkowe białe, później stają się kremowe. Trzon - cylindryczny, nieco rozszerzony u podstawy, z wolną pochwą; w przekroju podłużnym pusty; bardzo kruchy; biały, później staje się nieco szarawy. Miąższ - biały; zapach i smak delikatny; bardzo kruchy. Wysyp zarodników - biały. Występowanie - głównie lasy iglaste, na kwaśnych glebach pod świerkami, jodłami, sosnami i modrzewiami; może rownież występować w lasach mieszanych w sąsiedztwie brzozy; od lipca do pażdziernika, Zastosowanie - niejadalny. Źródło - Wikipedia, http://www.amanitaceae.org/?Amanita%20submembranacea http://www.first-nature.com/fungi/amanita-submembranacea.php http://www.amanitacesarea.com/amanita-submembranacea.html
|
Linki | |
---|---|
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | biały |
Ostrze blaszek | gładkie |
Typ blaszek | wolne |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | prążkowany |
Kolor kapelusza | odcienie żółci, odcienie brązu, odcienie zieleni |
Ksztalt kapelusza | wypukły, rozpostarty, dzwonkowaty, jajowaty, z tępym garbkiem |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | gładka, z łatkami |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały, czarny |
Ksztalt trzonu | cylindryczny, rozszerzony u podstawy |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | z wolną pochwą |
Przekroj trzonu | pusty |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Mikoryza z drzewami | Jodła pospolita, Sosna zwyczajna, Świerk pospolity, Modrzew europejski, Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona |
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy iglaste, lasy mieszane |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | niejadalny |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.