Opis | |
---|---|
Owocnik - wysokość może dochodzić do 20 cm; prawie okrągły, tylko rzadko nieco wydłużony; kapelusz zajmuje 1/2-2/3 wysokosci trzonu; na calej główce znajdują się szerokie zagłebienia, tak zwane alweole, powstają one z żeberek i ścieżek, często faliscie połączonych z sobą; barwa jasnoochrowa albo jasnożółta z odcieniem brązowym; w środku pusty podobnie jak jaśniejszy, jednolicie zabarwiony trzon.
|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | smardze, piestrzenice |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | biały, odcienie żółci |
Kapelusz | |
---|---|
Kolor kapelusza | odcienie żółci, odcienie brązu |
Ksztalt kapelusza | kulisty, stożkowaty, jajowaty |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | pomarszczona |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały |
Ksztalt trzonu | rozszerzony u podstawy |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | brak pochwy |
Powierzchnia trzonu | ziarenkowata |
Przekroj trzonu | pusty |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Mikoryza z drzewami | Wiąz polny, Jesion wyniosły |
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | wiosna |
Prawo | |
---|---|
Ochrona | Tak |
Status na czerwonej liście | R - rzadkie |
Inne | |
---|---|
Smak | łagodny |
Zastosowanie | jadalny III wyborny |
Zapach | grzybowy, przyjemny |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.