Opis | |
---|---|
Kapelusz- 0,3-0,7(-1) cm średnicy, wypukły lub spłaszczony, środek niecowklęsły z garbkiem; barwa beżowoszara niekiedy z odcieniem żóławym. Brzeg prosty, równy, cienki, wyraźnie prązkowany; prążki ciemniejsze, szare, dochodzą do garbka. Powierzchnia skórki matowa, naga. Blaszki- zbiegające, dość szerokie, rzadkie, w liczbie 9-12, rozwidolne, dość elastyczne, szarobiałe. Trzon- 2-5x0,1 cm, nitkowaty, prosty, gładki, elastyczny, barwy szarobiałej; podstawa nieznacznie rozszerzona, szara, pokryta rzadkimi, białymi włoskami. Miąższ- bardzo cienki, wodnisty, bez woni i smaku. Wysyp zarodników- zarodniki jajowato-pestkowate; nie amyloidalne. Występowanie- pojedyczno na zmurszałych gałązkach najczęściej olszy, wiązu i jesionu. Znajdowana najczęściej w miejscach mokrych, zacienionych, najczęściej w zbiorowiskach łęgowych, olsach i olszynce karpackiej, rzadziej w grądach; V-XI.
|
Inne nazwy | |
---|---|
Synonimy łacińskie: | Mycena speirea |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | biały |
Typ blaszek | zbiegające |
Kapelusz | |
---|---|
Kolor kapelusza | biały, odcienie żółci, odcienie brązu |
Ksztalt kapelusza | wypukły, z tępym garbkiem, wgłębiony, spłaszczony |
Mleczko | brak |
Trzon | |
---|---|
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Podłoże | drewno |
Siedlisko | lasy lisciaste |
Sposob odżywiania | saprotrof |
Pora występowania | jesień, lato, wiosna |
Inne | |
---|---|
Smak | nieokreślony |
Zastosowanie | brak zastosowania kulinarnego |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.