Opis | |
---|---|
Kapelusz- początkowo kulisty, z czasem łukowaty do płaskiego, średnicy 4-9cm, barwy- środkiem ochrowy z odcieniem łososiowatym do jasnobrązowego brzegiem bledszy. Młody owocnik pokryty białą osnówką, która szybko rozrywa się na strzępy. Brzeg ostry i karbowany. Blaszki- białe, szerokie i wolne. Trzon- nieproporcjonalnie wysoki 8-13cm i do 1-2cm grubości, walcowaty, za młodu pełny na starość pusty, nad pierścieniem na białawym do brązowawego tle białawe plamki, poniżej biało włókienkowaty. Dołem mała bulwa głęboko osadzona w podłożu. Pierścień- barwy białawej, błoniasty, obwisły. Miąższ- barwy białawej, cienki, w kapeluszu żółtawy, zapach grzybowy, smak stęchlizny. Zastosowanie- niejadalny. Występowanie- rzadki, w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza pod bukami i dębami, na kwaśnych glebach. Uwagi- zjedzony może wywoływać zatrucia pokarmowe. Gatunki podobne- ze względu na stosunkowo długi trzon nie do pomylenia z innymi gatunkami |
Linki | |
---|---|
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu |
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor hymenoforu | biały |
Kolor wysypu | biały |
Ostrze blaszek | gładkie |
Typ blaszek | wolne, szeroko przerośnięte |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | prążkowany |
Kolor kapelusza | odcienie brązu |
Kolor miąższu | biały, odcienie żółci |
Kolor przebarwień miąższu | brak |
Ksztalt kapelusza | kulisty, wypukły, rozpostarty |
Mleczko | brak |
Powierzchnia kapelusza | z łatkami |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały, odcienie brązu |
Ksztalt trzonu | cylindryczny, bulwiasty, ze szczytem zwężonym |
Pierscień | zwisający |
Podstawa trzonu | z wolną pochwą |
Powierzchnia trzonu | włóknisto-łuseczkowata |
Przekroj trzonu | pusty |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Mikoryza z drzewami | Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Dąb omszony |
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy lisciaste, lasy mieszane |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Prawo | |
---|---|
Status na czerwonej liście | R - rzadkie |
Inne | |
---|---|
Smak | gorzki |
Zastosowanie | trujący |
Zapach | grzybowy, brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.