Opis | |
---|---|
Owocnik - średnica od 6- 12 cm; młody jasnoszary, później szarobrązowy do szarooliwkowego; początkowo dzwonkowaty, potem wypukły do rozpostartego; brzeg silnie prążkowany do jednej trzeciej kapelusza. Blaszki - wolne, gęste i gładkie; białawe, kremowe. Trzon - cylindryczny, rozszerzający się ku podstawie; białawy; bez pierścienia; lekko włókienkowaty. Miąższ - biały; bez charakterystycznego smaku i zapachu. Wysyp zarodników- biały. Występowanie - od lata do jesieni; lasy mieszane, łąki, pastwiska, w sąsiedztwie świerków i brzóz. Zastosowanie - jadalny. Uwagi - rzadki w Europie. Źródło -Wikipedia.
|
Budowa | |
---|---|
Typ grzyba | blaszki |
Hymenofor | |
---|---|
Kolor wysypu | biały |
Ostrze blaszek | gładkie |
Typ blaszek | wolne |
Kapelusz | |
---|---|
Brzeg kapelusza | prążkowany |
Kolor kapelusza | odcienie brązu, czarny |
Ksztalt kapelusza | wypukły, rozpostarty, dzwonkowaty |
Mleczko | brak |
Trzon | |
---|---|
Kolor trzonu | biały |
Ksztalt trzonu | cylindryczny, rozszerzony u podstawy |
Pierscień | brak |
Podstawa trzonu | z wolną pochwą |
Powierzchnia trzonu | włóknisto-łuseczkowata |
Typ trzonu | centralny |
Występowanie | |
---|---|
Mikoryza z drzewami | Świerk pospolity, Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona |
Podłoże | gleba |
Siedlisko | lasy mieszane, łąki i pastwiska |
Sposob odżywiania | symbiont(mikoryza) |
Pora występowania | jesień, lato |
Prawo | |
---|---|
Status na czerwonej liście | R - rzadkie |
Inne | |
---|---|
Smak | nieokreślony |
Zastosowanie | jadalny I nieszczególny w smaku |
Zapach | brak/nieokreślony |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.