gołąbek słodkawy

Russula integra (L.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 360 (1838)

Jadalny
gołąbek słodkawy (Russula integra) gołąbek słodkawy (Russula integra) gołąbek słodkawy (Russula integra) gołąbek słodkawy (Russula integra) gołąbek słodkawy (Russula integra) gołąbek słodkawy (Russula integra)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula integra gołąbek słodkawy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 3-12 cm średnicy, jędrny, mięsisty, półkulisty, stopniowo szeroko rozpostarty aż do wklęsłego, brązowawy, brązowopurpurowy, czekoladowoczerwony, żółtobrązowy, zwykle w środku z oliwkowymi plamami, ablo w środku ciemnopurpurowy, a później odbarwiający się do jasnoochrowego. Brzeg często krótko karbowany i gruzełkowaty. Skórka gładka, wilgotna lepka i błyszcząca; daje się zedrzeć do połowy promienia kapelusza.

Blaszki- względnie rzadkie, grube, szerokie, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, wolne, z blaszeczkami i dosyć licznymi rozwidleniami bliżej trzonu, białe, później żółknące do zupełnie żółtawych; zmarszczki liczne i grube.

Trzon- masywny, 3-9x1,2-3,5 cm, prawie równogruby, gładki, jedwabisto połyskujący, nastepnie trochę żeberkowany, biały, nieco rudawy u podstawy, pełny z wiekiem watowaty.

Miąższ- gruby, jędrny, twardy, biały, zaledwie żółtawy, pod skórką zabarwiony czerwono. Zapach słaby, owocowy. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- żółty. Zarodniki kuliste lub szeroko jajowate, brodawkowate.

Występowanie- gołąbek słodkawy występuje e całej Europie; najczęściej pojawia się w lasach sosnowych i górskich jodłowych na glebach wapiennych.

Zastosowanie- jadalny.

Uwagi- Russula integra należy do grzybów bardzo zmiennych i nieraz uważana jest za gatunek zbiorowy, ale mało rozpracowany.

Literatura A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 3440