gołąbek lepki

Russula viscida Kudřna, Hyphomycetes 5: 56 (1928)

Niejadalny
gołąbek lepki (Russula viscida) gołąbek lepki (Russula viscida) gołąbek lepki (Russula viscida) gołąbek lepki (Russula viscida) gołąbek lepki (Russula viscida)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula viscida gołąbek lepki
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 8-12 cm średnicy, mięsisty, twardy, wypukły, stopniowo płasko rozpostarty, winnoczerwony, rudawy z brzegiem różowym, płoworudy, z odcieniem brązowawym, w środku zwykle ochrowy lub rudawy, nawet żółtozielonkawy, wyjątkowo szarofioletowy. Brzeg długo podwinięty, często nieregularnie płatowaty, krótko karbowany. Skórka pocczątkowo bardzo lepka i błyszcząca, w miarę wysychania raczej matowa, dająca się oderwać od brzegu.

Blaszki- dosyć rzadkie, z nielicznymi blaszeczkami, rozwidlone, zwężone na obu końcach, białawe, z zielonkawym odcieniem.

Trzon- odwrotnie maczugowaty, 4-9x2-3(-5) cm, jędrny i twardy, połyskliwy, trochę z wiekiem żyłkowany, biały, od dołu nabiegły płowo lub rudawo, na starość watowaty.

Miąższ- gruby i twardy, biały, później miejscami żółknący, a miejscami z odcieniem zielonkawym. Zapach słaby, przez różnych autorów rozmaicie określany (zapach maku, rzodkwi, miodu, owoców). Smak łagodny, ale w kapeluszu starszych okazów może być trochę ostry.

Wysyp zarodników- jasnokremowy do kremowego. Zarodniki szeroko elipsoidalne, brodawkowato-paciorkowate do brodawkowato-grzebieniastych, o brodawkach dosyć niskich połączonych siateczkowato cienkimi łącznikami.

Występowanie- grzyb ten występu w głównie w zachodniej Europie. Typowym dla niego siedliskiem są lasy iglaste, zwłaszcza świerkowe i jodłowe. W Polsce notowany.

Zastosowanie- nie jest trujący, ale nie nadaje się do spożycia.

Uwagi- charakterystyczną cechą jest żółknięcie miąższu.

Literatura A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula viscida"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonumaczugowaty
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakłagodny
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy, rzodkiewki
Odwiedzin profilu grzyba: 3273