gołąbek

Russula helodes Melzer, Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 45: 284 (1929)

gołąbek (Russula helodes)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula helodes gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 8-12 cm średnicy, szybko płasko rozpościerający się, a z wiekiem nieco wklęsły, masywny, różowy, różowoczerwony, barwy krwistej, zwykle ciemny w środku, z plamami żółtymi lub wpadającymi w kolor pomarańczowy. Brzeg długo podgięty, nieraz płatowaty i falisty, równy. Skórka cienka, gładka, wilgotna, ale nielepka, matowa, trudna do oderwania.

Blaszki- bardzo gęste, cienkie, wąskie, przyrośnięte lub trochę zbiegajace, początkowo bardzo jasne, zaledwie białokremowe.

Trzon- duży, do 11x4 cm, masywny, walcowaty, gładki, jakgdyby pokryty nalotem, biały, miejscami nabiegły różowo, a u podstawy z brązowymi plamami, od dotknięcia przebarwiający się zielonkawobłękitno, pełny, na starość watowaty.

Miąższ- gruby, ścisły, biały, szarzejący przede wszystkim w trzonie, zwłaszcza u jego podstawy, czerwony pod skórką. Zapach zaledwie wyczuwalny. Smak ostry, ale nie pozostający długo.

Wysyp zarodników- kremowy, jasny. Zarodniki duże, szeroko elipsoidalne, brodawkowato-siateczkowate.

Występowanie- gołąbek ten występuje na terenach zatorfionych, wśród torfowców w sąsiedztwie brzóz, wrzosów i sosny błotnej.

Możliwość popełnienia pomyłki- przypomina Russula sanguinea, która jednak ma skórkę mocno zrośniętą z miąższem, a zarodniki brodawkowate. Przypomina również Russula paludosa, która również występuje na glebie kwaśnej pod sosnami, ale ma zarodniki o większych brodawkach, cystydy zaś o długich kończykach i smak ostry.

Literatura
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula helodes"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Ksztalt kapeluszawklęsły, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie różu i fioletu
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Odwiedzin profilu grzyba: 1882