gołąbek krwisty

Russula sanguinea Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 351 (1838)

Niejadalny
gołąbek krwisty (Russula sanguinea) gołąbek krwisty (Russula sanguinea) gołąbek krwisty (Russula sanguinea) gołąbek krwisty (Russula sanguinea) gołąbek krwisty (Russula sanguinea)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula sanguinea gołąbek krwisty
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- mięsisty, dosyć jędrny, do 10 cm średnicy, wypukły, z wiekiem nieraz wklęsły w środku, jasnokrwisty, brzoskwiniowoczerwony, niekiedy przechodzący w odcień bardzo lekko lilawiśniowy lub purpurowy, na starość lub po dłużej trwających deszczach wypłowiały do bladoróżowego, zwłaszcza na brzegu, nieraz z ochrową plamą w części centralnej, rzadko brudnobiały lub zupełnie biały. brzeg stosunkowo ostry, równy lub trochę pofalowany, rzadziej spękany, gładki, ale u starych okazów może być krótko karbowany. Skórka zwykle trochę błyszcząca na mokro, a matowa na sucho, bardzo delikatnie chropowata, jak gdyby pokryta promienistymi ciemniejsymi żyłkami lub mikroskopijnymi kosmkami, mocno przyrośnięta; można ją oderwać tylko od samego brzegu kapelusza.

Blaszki- dosyć grube i względnie rzadkie, przeważnie tej samej szerokości co grubość miąższu, niekiedy z różną ilością blaszeczek, przyrośnięte lub nawet zbiegające u starszych okazów, często rozwidlone lub anastomozujące w różnych miejscach, przy brzegu raczej ostre, najpierw biłae, później bladokremowe do kremowych.

Trzon- 2-7x0,8-3 cm, względnie gruby, walcowaty, matowy lub nieco szorstki, przeważnie zabarwiony różowo, bladoróżowo, białawo z różową nalecialością, rzadko zupełnie biały, niekiedy w miejscu dotknięcia przybierjący kolor żołtawy, ścisły, bardzo długo pełen, lecz z wiekiem watowaty, a nawet pustawy.

Miąższ- gruby, ale przy brzegu zupełnie cienki, jędrny, ścisły, biały, pod skórką różowy. Zapach słaby, owocowy. Smak ostry, zmienny w swej intensywności.

Wysyp zarodników- jasnokremowy. Zarodniki szeroko owalne do odwrotnie jajowatych, broawkowate, o brodawkach względnie licznych, ostrych.

Występowanie- gołąbek krwisty występuje w trawiastych lasach iglastych, głównie sosnowych, oraz mieszanych z udziałem sosny. W Polsce pojawia się dosyć często w lasach umiarkowanie suchych, głównie sosnowych lub mieszanych z udziałem sosny, VIII-X.

Zastosowanie- niejadalny.

Foto: Sensi

Literatura
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszamatowa
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie różu i fioletu
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 3347