gołąbek brzoskwiniowy

Russula persicina Krombh., Naturgetr. Abbild. Beschr. Schwämme (Prague) 9: 12 (1845)

Niejadalny
gołąbek brzoskwiniowy (Russula persicina)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula persicina gołąbek brzoskwiniowy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- (3-)4-7(-12) cm średnicy, półkulisty, z wiekiem rozpostarty, czerwony, krwistej barwy przpominającej Russula emetica, w miejscach wyblakłych kremowy lub pożółkły. Brzeg starych okazów może być nieco odgięty i gładki, najwyżej trochę krótko karbowny, tępawy. Skórka gładka, bez połysku, przyrośnięta; daje się oderwać tylko od brzegu kapelusza.

Blaszki- względnie rzadkie, z dosyć licznymi blaszeczkami, tępe przy brzegu kapelusza, stosunkowo wąskie, wolne, chociaż mogą być również zbiegające, jasnokremowe, z wiekiem nawet kremowoochrowe.

Trzon- równogruby, jędrny, 3-7x1-2 cm, gładki, z wiekiem szorstki, matowy, biały, zcęsto miejscami z odcieniem karminowym, rzadko zaś nabiegły różowo, pełny, na starość watowaty.

Miąższ- dosyć jędrny, w miejscach wyżartych brudnożółtawy. Zapach słaby, owocowo-miodowy. Smak umiarkowanie ostry.

Wysyp zarodników- jasny, kremowy. Zarodniki od prawie kulistych do elipsoidalnych i jajowatych, kolczasto-brodawkowate, a nawet przecinkowate.

Występowanie- grzyb ten występuje w lasach mieszanych, dębowo-grabowych z domieszka lipy, w sasiedztwie buków, VIII

Zastosowanie- niejadalny.

Literatura
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula persicina"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowanialato
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 1468