gołąbek lśniący

Russula nitida (Pers.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 361 (1838)

Jadalny
gołąbek lśniący (Russula nitida) gołąbek lśniący (Russula nitida) gołąbek lśniący (Russula nitida) gołąbek lśniący (Russula nitida)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula nitida gołąbek lśniący
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz -6(-8) cm średnicy, dosyć jędrny, półkulisty, stopniowo rozpostarty, z garbkiem we wklęśnięciu, winnoczerwony, purpurowy, karminowolila, jasnowiśniowy, rzadziej ametystowy, w środku nabiegły czarno lub brązowo, ale także jaśniejący do brązowawego, trochę oliwkowego lub żółtawego. Brzeg tępo zaokrąglony, karbowany. Skórka lepka, błyszcząca, gładka, miejscami delikatnie szorstka; można ją zedrzeć prawie do połowy płomienia kapelusza.

Blaszki- stosunkowo rzadkie, tępo zaokrąglone przy brzegu kapelusza, wolne lub nieco zatokowate, prawie bez blaszeczek i bez rozwidleń, początkowo białawe, z wiekiem kremowe do jasnoochrowych; zmarszczki występują.

Trzon- 3-8x0,3-1,8 cm, nieco rozszerzony w dolnej części, łamliwy, gładki i błyszczący, biały, często u podstawy nabiegły różowo lub żółtawo, z wiekiem watowaty, komorowaty i pusty.

Miąższ- niezbyt gruby, kruchy, w trzonie trochę brudno żołknący. Zapach nikły, owocowy. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- ciemnoochrowy. Zarodniki różnej wielkości, odwrotnie jajowate, o dosyć licznych i ostrych brodawkach.

Występowanie- gołąbek lśniący występuje w miejscach wilgotnych, zwykle w sąsiedztwie brzóz, dość częsty.

Zastosowanie- jadalny.

Literatura
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszapółkulisty, rozpostarty, z tępym garbkiem
Mleczkobrak
Trzon
Kolor trzonubiały
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty, komorowaty, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2523