gołąbek plamisty

Russula maculata Quél., Bull. Soc. bot. Fr. 24: 323 (1877)

Niejadalny
gołąbek plamisty (Russula maculata)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula maculata gołąbek plamisty
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- mięsisty, twardy, 5-10 cm średnicy, wypukły, stopniowo rozpostarty do szeroko wklęsłego,o różnych tonach barw jasnoróżowej i rdzawej, rdzawy na tle żółtym, pomarańczowym, czerwonobrązowym, różowym, z licznymi rudobrązowymi plamami. Brzeg tępy, równy, na starość może być krótko karbowany. Skórka na ogół gładka, błyszcząca, dająca się zedrzeć z brzegu.

Blaszki- grube, dosyć gęste, różnej długości, często anastomozujące bądź rozwidlone, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, zatokowate przy trzonie, kremowe, stopniowo ciemniejące do żółtoochrowych z cytrynowo-pomarańczowym odcieniem, zmarszczki duże i obfite.

Trzon- 4-8x1,5-3 cm, jędrny, prawie równogruby, gładki, stopniowo nieco chropowaty, biały, ale może być nabiegły różowo, brązowiejący od dołu, w miejscahc dotkniętych trochę żółknący, pełny, z wiekiem watowaty.

Miąższ- stosunkowo gruby, ścisły, biały, ale zwykle przebarwia się brudnożółtawo lub - w trzonie - niekiedy szarawo. Zapch słaby lub w ogóle go brak. Smak łagodny, w blaszkach z ostrym posmakiem.

Wysyp zarodników- ciemnożóły. Zarodniki kulistawe do szeroko elipsoidalnych, brodawkowate, o brodawkach różnej wielkości.

Występowanie- w lasach liściastych, a także w iglastych. W Polsce spotykany.

Zastosowanie- niejadalny.

Uwagi- charakteryzuje się obecnością ciemnorudych plamek na kapeluszu zabarwionym płowopomarańczowo, ochroworóżówo lub płowoczerwona oraz miąższem białym, który miejscami staje się brudnożółtawy.

Literatura
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula maculata"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekzatokowo przyrośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie różu i fioletu
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakłagodny
Zastosowanieniejadalny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 1547