gołąbek czerwonopomarańczowy

Russula intermedia P. Karst., 1888

gołąbek czerwonopomarańczowy (Russula intermedia) gołąbek czerwonopomarańczowy (Russula intermedia) gołąbek czerwonopomarańczowy (Russula intermedia) gołąbek czerwonopomarańczowy (Russula intermedia) gołąbek czerwonopomarańczowy (Russula intermedia)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula intermedia gołąbek czerwonopomarańczowy
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- masywny, (5-)8-12 cm średnicy, wypukły, wcześnie płasko rozpostarty do płytko wklęsłego, od ceglastopomarańczowego doczerwonopomarańćzowego lub ciemno-czerwono-brązowego; stare okazy miejscami odbarwiające się do zielonkawego (cytrynowo)żółtego. Brzeg długo podgięty, tępy, równy. Skórka po deszczach lepka, na sucho w różnym stopniu błyszcząca, gładka; można ją zedrzeć do połowy proienia kapelusza.

Blaszki- niezbyt grube i gęste, szerokie, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, zatokowate na trzonie, miejscami rozwidlone, z nielicznymi blaszeczkami, jasnoochrowe.

Trzon- do 8,5x3 cm, cylindryczny, jędrny, twardy, gładki, błyszczący, z wiekiem żeberkowany, biały, najwyżej w starości słabo ochrowordzawy.

Miąższ- jędrny, biały, a częściowo nieco brudnawy, o zapachu moszczu. Smak zmienny, gorzko ostry, ale na starość może być łagodny.

Wysyp zarodników- żółty. Zarodniki małe, prawie kuliste, brodawkowato punktowane, o brodawkach niewielkich.

Występowanie- w lasach iglastych i liściastych, zawsze w sąsiedztwie brzóz.

Możliwość popełnienia pomyłki- swym żółtomiedzianym lub miedzianoczerwonym zabarwieniem kapelusza przypomina Russula paludosa i Russula decolorans, ale różni się od obu przede wszystkim ostrym smakiem oraz znacznie mniejszymi zarodnikami.

Literatura
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Inne nazwy
Synonimy łacińskie:Russula lundellii
Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula intermedia"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie pomarańczu, odcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Status na czerwonej liścieEx - wymarłe i zaginione
Inne
Smakgorzki
Odwiedzin profilu grzyba: 3261