gołąbek błękitny

Russula caerulea Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 353 (1838)

Jadalny
gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea) gołąbek błękitny (Russula caerulea)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula caerulea gołąbek błękitny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz 5-8(-12) cm średnicy, półkulisty, stopniowo rozpostarty i wklęsły, ale zawsze z wyraźnym garbkiem pośrodku, czarniawopurpurowy, ciemnofioletowy, winnobłękitnawy, purpurowy z odcieniem brązowawym. Brzeg tępy, równy, na starość krótko karbowany. Skóra gładka, błyszcząca, daje się zedrzeć do połowy długości promienia kapelusza.

Blaszki- gęste, cienkie, z nielicznymi blaszeczkami, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, przyrośnięte lub zatokowate, gdzieniegdzie rozwidlone, białe, później jasnoochrowe.

Trzon- 4-10x1-2 cm, najcześciej w środkowej części najszerszy, prawie gładki, biały, ale u podstawy nieco ściemniały, brudnoszary lub brązowawy, jędrny, później watowaty.

Miąższ- stosunkowo jędrny, biały, nieco szarzejący lub brązowiejący, pod skórką liliowy. Zapach owocowy. Smak łagodny, ale po dłuższym żuciu w trzonie i w skórce gorzkawy.

Wysyp zarodników- jasnożółty. Zarodniki jajowate do szerokoelipsoidalnych, brodawkowate, o poszarpanej siateczce; brodawki różnej wielkości.

Występowanie- w lasach sosnowych, VII-X, nieczęsty.

Zastosowanie- jadalny.

Literatura- A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie żółci
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zatokowo przyrośnięte
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Ksztalt kapeluszapółkulisty, wklęsły, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 4029