gołąbek winnoczerwony

Russula vinosa Lindblad, Fl. Crypt. Cell. Toulouse: 57 (1901)

Jadalny
gołąbek winnoczerwony (Russula vinosa)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula vinosa gołąbek winnoczerwony
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz 4,5 - 12(-16) cm średnicy, gruby, mięsisty, masywny, wypukły, ale szybko staje się spłaszczony, rozłożysty, szeroko wklęsy w środku, ciemnopurpurowy do krwistobrązowego, w centralnej części zwykle jaśniejszy, z odcieniem rudawym, a także nieco oliwkowym, a czasem ciemnobrązowym. Brzeg tępy, zaokrąglony, długo podwinięty, gładki, najwyżej krótko i słabo karbowany. Skórka wilgotna, lepka błyszcząca, daje się oderwać od miąższu na długość do połowy promienia kapelusza.

Blaszki- u dojrzałych okazów stosunkowo rzadkie i szerokie, łamliwe, z pewną ilością blaszeczek, tępe i zaokrąglone przy brzegu kapelusza, do 1 mm grube, nieco rozwidlone przy trzonie, trochę zbiegające, później wolne, kremowe do kremowoochrowych, z wiekiem szarzejące.

Trzon- 3-8x1-2,5 cm, mięsisty, równogruby, biały z szarawym odcieniem, szybko staje się popielaty, pełny, z wiekiem o rdzeniu watowatym i o cienkiej korze.

Miąższ- gruby w części środkowej, nie twardy, łamliwy, biały, pod skórką czerwony, po przełamaniu szarzejący, niekiedy uprzednio z odcieniem różowym. Zapach słaby. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- jasnoochrowy. Zarodniki szeroko elipsoidalne do odwrotnie jajowatych, brodawkowato-kolczaste, o brodawkach niewielkich, ostrych, igiełkowatych.

Występowanie- częsty. W wilgotnych lasach iglastych, nawet zatorfionych.

Zastosowanie- jadalny.

Uwagi- charakterystycznymi cechami owocników grzybów tego gatunku są: brudnopurpurowe zabarwienie kapelusza, zwykle w centralnej części trochę ochrowego, silne szarzenie trzonu i miąższu oraz niskie brodawkowato-kolczaste urzeźbienie zarodników.

Literatura- A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula vinosa"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie czerwieni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, spłaszczony
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały, czarny
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 6598