gołąbek żółknący

Russula luteotacta Rea, Brit. basidiomyc. (Cambridge): 469 (1922)

Niejadalny
gołąbek żółknący (Russula luteotacta)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula luteotacta gołąbek żółknący
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz niewielki, 3-8,5(-9) cm średnicy, wypukły, stopniowo rozpostarty, mocno różowy, krwisty,, po deszczach miejscami odbarwiający się do kremowego, a nawet do zupełnie białego. Brzeg nieco podgięty, karbowany, falisty. Skórka silnie zrośnięta z miąższem.

Blaszki- różnej długości, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, zbiegające i nieraz anstomozujące, młode łzawiące, białe z szarawym odcieniem, po kilku godzinach trochę żółknące, dotknięte ciemnieją do ochrowego.

Trzon- 2-7x0,6-1,6 cm, nieco zwężony u podstawy, gładki, biały, w niektórych miejscach może być nabiegły jasnoróżowo, a u podstawy nieco pożółkły, dosyć jędrny, później trochę watowaty; zadrapania trzonu po kilku godzinach stają się barwy cytrynowej.

Miąższ- dosyć twardawy, biały, pod skórką różowawy, o zapachu nieco owocowym i smaku zupełnie ostrym.

Wysyp zarodników- biały. Zarodniki jajowate, brodawkowate z nielicznymi łącznikami, o brodawkach średniej wielkości.

Występowanie- gołąbek żółknący występuje w lasach cienistych, grądach, pod dębami i lipami. Rzadki.

Zastosowanie- niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- przypomina Russula mairei i Russula sanguinea, ale charakterystyczną cechą jest żółknięcie skaleczeń trzonu i blaszek.

Literatura- A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula luteotacta"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekzbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały, odcienie czerwieni, odcienie różu i fioletu
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny, zwężony u podstawy
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2222