gołąbek chmurny

Russula parazurea Jul. Schäff., Z. Pilzk. 10(4): 105 (1931)

Jadalny
gołąbek chmurny (Russula parazurea) gołąbek chmurny (Russula parazurea) gołąbek chmurny (Russula parazurea)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula parazurea gołąbek chmurny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz 5,2-8(-9) cm średnicy, wypukły, z wiekiem rozpostarty i nieco wklęsły, ciemno-siono-gołębi, w miejscach jasniejszych bardziej stalowoszary do szarobłękitnawego, nieraz z plamami różowolila, w środku ciemno-granatowo-szary z nieznacznym odcieniem zielonkawym. Brzeg nieco podbięty, trochę falisty, tępawy, gładki. SKórka sucha, matowa, mączysto omszona; można ją zedrzeć od brzegu najwyżej do połowy promienia kapelusza.

Blaszki- stosunkowo grube, rozwidlone, przyrośnięte i wolne, tępawe przy bregu kapelusza, białe, z wiekiem jasnokremowe; pomiędzy nimi zmarszczki.

Trzon- 3-5,5x1-2(-2,3) cm, biały, gładki, u dojrzałych okazów może mieć nieliczne brązowe plamy u podstawy, pełen, z wiekiem watowaty.

Miąższ- Miąższ względnie gruby, za młodu jędrny, biały, prawie zupełnie bez zapachu. Smak łagodny, chociaż młode blaszki mogą pozostawiać słaby piekący posmak.

Wysyp zarodników- jasnokremowy. Zarodniki kulistawe do wydłużono elipsoidlnych, siateczkowato-brodawkowate o delikatnych łącznikach.

Występowanie- występuje w lasach liściastych i mieszanych, rzadko w świerkowych i jodłowych w obecności drzew liściastych, VII-VIII

Zastosowanie- jadalny.

Literatura- A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne, szeroko przerośnięte
Kapelusz
Brzeg kapeluszagładki
Kolor kapeluszabiały, czarny, odcienie zieleni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszamatowa
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste, lasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowanialato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 3757