mleczaj kokosowy

Lactarius glyciosmus (Fr.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 348 (1838)

Niejadalny
mleczaj kokosowy (Lactarius glyciosmus) mleczaj kokosowy (Lactarius glyciosmus) mleczaj kokosowy (Lactarius glyciosmus) mleczaj kokosowy (Lactarius glyciosmus) mleczaj kokosowy (Lactarius glyciosmus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius glyciosmus mleczaj kokosowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
Opis

Kapelusz- 1-5,5 cm średnicy, początkowo płaski, stopniowo staje się rozprostowujący się, z wklęśnięciem i wyraźnie zaznaczającym się w nim niewielkim stożkowatym garbkiem, zabarwiony dość jasno, na świeżo lilaszary lub różowo-żółtawo-szary, a także jasnoszary z odcieniem cielistym, ewentualnie lilaróżowym, podeschnięty jaśniejszy, szarożółtawy lub białawo-różowoszary; powierzchnia omszona, oszroniona,błyszcząca, z wiekiem jedwabista, nieraz ze słabo zaznaczającymi się i niewyraźnymi pręgami; brzeg podwinięty, z czasem podgiętydo równego, o kancie omszonym, później gładkim,krótko karbowany.

Blaszki- mieszane, gęste, białocieliste, później jasnoochrowe, przyrośnięto-zbiegające.

Trzon- 1,5-7x0,2-0,8 cm, równogruby, początkowo biało oszroniony, wysychający połyskliwy, białawy do słabo różowego z odcieniem cielistym, w miejscach uciśniętych u starych okazów trochę żółknący, łamliwy, pełny, z wiekiem watowaty i pusty.

Miąższ- cienki, białawy ze słabym odcieniem w tonie barwy kapelusza, podczas wysychania wydzielający zapach płatków kokosowych, o smaku łagodnym, następnie trochę ostrym.

Mleczko- za młodu obfite, później wydzielane słabo, wodnistobiałe, tylko w pierwszej chwili łagodne,później trochę ostre.

Wysyp zarodników- kremowy, zarodiki elipsoidalne.

Występowanie- grzyb stosunkowo często spotykany, wystepujący w lasach rozmaitych typów, zazwyczaj pod olszami i wierzbami. VI-XI.

Możliwość popełnienia pomyłki- charakterystycznymi cechami tego grzyba są: szaro-żółto-lila barwa kapelusza w połączeniu z wydzielanym przez miąższ zapachem płatków kokosowych (zwłaszcza podczas wysychania).

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie różu i fioletu, czarny
Ksztalt kapeluszarozpostarty, wklęsły, spłaszczony
Mleczkobiałe, łagodne, ostre
Powierzchnia kapeluszamatowa, zamszowa
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie różu i fioletu
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty, watowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste, lasy mieszane
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachkokosowy
Odwiedzin profilu grzyba: 2444