mleczaj biel

Lactarius piperatus (L.) Pers., Tent. disp. meth. fung. (Lipsiae): 64 (1797)

Jadalny
mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus) mleczaj biel (Lactarius piperatus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius piperatus mleczaj biel
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis


Kapelusz- owocniki duże, masywne. Kapelusz 5-15 cm średnicy, za młodu wypukły, stopniowo rozpościerający się, ale w środkowej części wklęsły, długo barwy białej, która powoli staje się szarobiaława, w środku nieco rudawa, gdzieniegdzie szarobrązowawa, a w niejscach dotkniętych ochrowożółtawa z odcieniem szarym; brzeg długo podwinięty, gładki, a powierzchnia sucha, matowa, gładka, a w części peryferyjnej nieco chropowata, u starych okazów lub w okresie suszy spękana na drobne poletka.

Blaszki- mieszane, gęste, przyrośnięto-zbiegające, wąskie, ostre na obu końcach, czasamimiejscami rozwidlone, białe, później trochę śmietankowo-żółtawe.

Trzon- względnie wysmukły w stosunku do grubości, 5-8x1-3 cm, cylindryczny lub trochę zwężony w kierunku podstawy, podobnie jak kapelusz biały, a w miejscach dotkniętych żóławy do brudnożółtawego, matowy, gładki.

Miąższ- gruby, jędrny, biały, niezmienny w kolorze, lecz w miarę starzenia się staje się trochę żółtawy; przy próbie smakowej natychmias silnie piecze. Zapach słaby, miły.

Mleczko- wydzielane obficie, białe, przy powolnym wysychaniu nieznacznie żółknące, wskutek czego blaszki nabierają odcienia żółtego, ostro piekące w czubek języka.

Wysyp zarodników- wysyp prawie biały. Zarodniki krótko elipsoidalne.

Występowanie- grzyb znany w całej Europie, występujący w lasach liściastych, bukowych, dębowo-grabowych, brzozowo-dębowych, rzadziej w mieszanych ze świerkiem i jodłą. W Polsce częsty, choć rzadziej spotykany niż mleczaj chrząstka. VIII-IX.

Zastosowanie- nadaje się do celów kulinarnych, ale po wymoczeniu lub obgotowaniu, gdy utraci swój ostry smak. W Polsce nie ma tradycji jego zbierania.

Możliwość popełnienia pomyłki- mleczaj biel przypomina małe okazy L. vellereus, od któego różni się gęsto położonymi blaszkami i białym mleczkiem, przy próbie smakowej natychmiast ostro piekący.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały, czarny
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobiałe
Powierzchnia kapeluszagładka, matowa
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny, zwężony u podstawy
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień
Inne
Smakpiekący
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachprzyjemny
Odwiedzin profilu grzyba: 8745