gołąbek fiołkowozielony

Russula ionochlora Romagn., Contribution a l'Etude de Quelques Aspergilles 21: 110 (1952)

Jadalny
gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora) gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora) gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora) gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora) gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora) gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula ionochlora gołąbek fiołkowozielony
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 4,5- 7 cm, mięsisty, wypukły, z wiekiem rozpostarty, barwy zielonofioletowej, w środku zwykle zielonej, która później bywa bledsza, jasnooliwkowa z ciemniejszym nalotem i odrobiną ochrowych plamek, a bliżej brzegu o jasnym odcieniu fiołkowym. Brzeg tępy, prosty. Skórka błyszcząca w części fioletowej, a delikatnie zamszowata w części zielonej; można ją zedrzeć do połowy promienia kapelusza.

Blaszki- cienkie i gęste, z wiekiem rzadsze, łamliwe, z nielicznymi blaszeczkami, tu i ówdzie rozwidlone, prawie wolne, do 8 mm szerokości, prawie białawe, później jasnokremowe lub - podczas wysychania - trochę żółknące i zieleniejące od brzegu.

Trzon- 3-6x1,3-2 cm, prawie równogruby, masywny, biały, nabiegły trochę fioletowo, pełny, z wiekiem pusty.

Miąższ- względnie gruby, jędrny, biały, nieznacznie żółknący po uszkodzeniu, u podstawy trzonu trochę żółtawy, a w wyżartych miejscach kapelusza różowy. Zapach słaby, nieco kwaskowy. Smak miąższu młodych owocników oraz blaszek dosyć silnie palący, później łagodny.

Wysyp zarodników- jasnokremowy. Zarodniki szeroko elipsoidalne, drobno brodawkowate z nielicznymi łącznikami.

Występowanie- w Polsce spotykany w lasach liściastych.

Zastosowanie- jadalny.

Uwagi- gołąbek fiołkowozielony charakteryzuje się różnymi odcieniami barwy zielonej i fiołkowej (zwłaszcza na brzegu), ale nigdy szarej.

Literatura- A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekwolne
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie różu i fioletu, odcienie zieleni
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszazamszowa
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakpiekący
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachbrak/nieokreślony
Odwiedzin profilu grzyba: 4331