maślak wejmutkowy

Suillus placidus (Bonord.) Singer, Farlowia 2: 42 (1945)

Jadalny
maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus) maślak wejmutkowy  (Suillus placidus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Amylocorticiaceae
Boletaceae borowikowate
Coniophoraceae gnilicowate
Diplocystidiaceae
Gastrosporiaceae
Gomphidiaceae klejówkowate
Gyroporaceae piaskowcowate
Hygrophoropsidaceae lisówkowate
Paxillaceae krowiakowate
Rhizopogonaceae piestrówkowate
Sclerodermataceae tęgoskórowate
Sclerogastraceae
Serpulaceae
Tapinellaceae Ponurnikowate
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- początkowo wypukły, potem spłaszczony, 5-13cm średnicy, Powierzchnia gładka, nieco lepka, białożółtawa, przy brzegu z jasnocytrynowym odcieniem, z wiekiem żółtawobrązowawy. Brzeg podwinięty, potem ostry.

Rurki- długie, przyrośnięte do trzonu czasami zbiegające, młode jasnożółte potem cytrynowożółte, ostatecznie oliwkowe.

Pory- młode małe, później szerokie, młode jasnożółte potem cytrynowożółte, często pokryte ziarenkami wydzielającymi kropelki płynu. Ziarenka z wiekiem brązowieją

Trzon- cylindryczny, wysmukły, początkowo cały biały. Z czasem w górnej części nabierający barwy żółtej. Na całej długości pokryty gruczołami barwy białej, które stopniowo przebarwiają się czerwonawo, fioletowo i czarno.

Miąższ- biały, nad rurkami nieznacznie żółtawy, u starszych owocników jasno płowy. Smak i zapach słaby.

Wysyp zarodników- ochrowy do brązowawego

Występowanie- rzadki, od czerwca do listopada wyłącznie w pobliżu sosny wejmutki.

Zastosowanie- jadalny.

Inne nazwy
Synonimy polskie:maślak łagodny
Budowa
Typ grzybarurki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie brązu
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały
Ksztalt kapeluszakulisty, wypukły
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Ksztalt trzonucylindryczny
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Prawo
Status na czerwonej liścieR - rzadkie
Inne
Zastosowaniejadalny II smaczny
Odwiedzin profilu grzyba: 6853