maślak limbowy

Suillus plorans (Rolland) Kuntze, Revis. gen. pl. (Leipzig) 3(2): 535 (1898)

Jadalny
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Amylocorticiaceae
Boletaceae borowikowate
Coniophoraceae gnilicowate
Diplocystidiaceae
Gastrosporiaceae
Gomphidiaceae klejówkowate
Gyroporaceae piaskowcowate
Hygrophoropsidaceae lisówkowate
Paxillaceae krowiakowate
Rhizopogonaceae piestrówkowate
Sclerodermataceae tęgoskórowate
Sclerogastraceae
Serpulaceae
Tapinellaceae Ponurnikowate
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- 2-8cm średnicy, półkolisty. Z wiekiem spłaszczony, czasami z garbkiem po środku. Młody ciemniobrązowy często ochrowobrązowy w różnych odcieniach, także barwy słomkowej i kremowej, delikatnie promienisto żyłkowany. Powierzchnia lepka

Rurki- przyrośnięte do trzonu lub nieco zbiegające. Młode barwy pomarańczowobrązowej, potem oliwkowoochrowe z brązowawym odcieniem.

Pory- małe, okrągłe, wzdłużne. Barwy oliwkowoochrowej. Wydzielają kropelki białego płynu który z czasem brązowieje.

Trzon- równogruby, czasami wrzecionowaty lub zgrubiały u podstawy. Czasami pusty w środku. Barwy brązowobrzoskwiniowej do pomarańczowej. Brak osłony. Cały pokryty ziarenkami wydzielającymi początkowo białawy płyn później brązowoczerwonawy do ciemnobrązowego.

Miąższ- początkowo jasnopomarańczowy, potem ochrawopomarańczowy, nad rurkami i na szczycie trzonu często cytrynowożółtawy, u podstawy trzonu czerwonobrązowawy. Smak łagodny, bez zapachu.

Wysyp zarodników- brunatnooliwkowy.

Występowanie- rzadki w miesiącach letnich pod limbami. W Polsce tylko w Tatrach.

Zastosowanie- jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- blisko spokrewniony jest maślak łagodny Suillus placidus jest on jednak znaczne bardziej białawy - występujący także pod limbami i sosną wejmutką.

Uwagi- plorans znaczy "płączący" (z powodu kroplistych łez).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Suillus plorans"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybarurki
Hymenofor
Kolor wysypuodcienie brązu, odcienie zieleni
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie brązu
Ksztalt kapeluszapółkulisty, spłaszczony
Powierzchnia kapeluszalepka
Trzon
Kolor trzonuodcienie brązu, odcienie pomarańczu
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonuziarenkowata
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Status na czerwonej liścieE - wymierające
Inne
Zastosowaniejadalny II smaczny
Odwiedzin profilu grzyba: 3113