gołąbek grzebieniasty

Russula pectinata Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 358 (1838)

Niejadalny
gołąbek grzebieniasty (Russula pectinata)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula pectinata gołąbek grzebieniasty
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz 5-9,5 cm średnicy, wypukły, potem spłaszczony, w końcu płytko wklęsły, żółtawy, szaroochrowy, szarożółty, orzechowy do płowego, czasem z rdzawymi plamami. Brzeg mocno karbowano-gruzełkowaty, cienki. Skórka przyrośnięta, ale na brzegu daje się oderwać, wilgotna, lepka, szybko wysychająca, a wówczas gładka i błyszcząca.

Blaszki- dość rzadkie, ze względnie licznymi blaszeczkami, rozwidlone, przyrośnięte do słabo zbiejających, ostre przy brzegu, białawe, ale szybko przybierające kolor jasnokremowy i kremowy z tendencją do rdzawienia.

Trzon- do5x2 cm, walcowaty lub nieco zgrubiały u dołu, białawy, u podstawy wcześnie trochę szarzejący, niekiedy z kilkoma rdzawożółtymi plamami, pełen, w końcu komorowaty.

Miąższ- względnie gruby tylko w części środkowej, biały, pod skórką żółtawy i przy komorach trzonu brudno żółknący. Zapach mdląco-owocowy. Smak niemiły, typowy dla Russula foetens, mdlący i ostry, ale nie gorzki.

Wysyp zarodników- kremowy. Zarodniki odwrotnie jajowate, o urzeźbieniu przecinkowato-brodwkowatym.

Występowanie- występuje w lasach liściastych. W Polsce notowany.

Zastosowanie- niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- gołąbek grzebieniasty charakteryzuje się kapeluszem o barwach żółtawych, zgaszonych, oraz smakiem niemiłym, później ostrym. Najczęściej jest mylony z dosyć zmienną Russula pectinatoides, która ma smak również niemiły, ale łagodny.

Uwagi- w literaturze mikologicznej jest wiele zamieszania dotyczącego nomenklatury tego grzyba rozmiaicie interpretowanego przez specjalistów.

LiteraturaA. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula pectinata"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie brązu, czarny
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Przekroj trzonupełny, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Odwiedzin profilu grzyba: 2014