Owocnik- 3-5cm średnicy, młody szeroko dzwonkowaty, później poduchowaty, często rozpostarty. Powierzchnia jedwabista z dużymi, delikatnymi, cynobrowo-czerwonymi przylegającymi łuskami i włókienkami na białawo-żółtawym tle. Z wiekiem płowiejący.
Blaszki- początkowo bladogliniaste, potem mlecznokawowe do rdzawobrązowych. Wąskie dość gęste, o delikatnie kosmkowatym ostrzu.
Trzon- zabarwiony jak kapelusz, na szczycie barwy gliniaste, bulwkowato zgrubiały lub równogruby, pokryty czerwonawymi włóknistymi łuseczkami.
Miąższ- białawy, żółknący, z wiekiem czerwonawobrązowy uszkodzony słabo żółknący. Zapach słaby ziemisty, smak lekko gorzkawy.
Wysyp zarodników- ochrowobrunatny.
Występowanie- częsty. Od lata do jesieni pojedynczo i w grupach, w lasach mieszanych, często pod bukami. W wilgotnych miejscach.
Zastosowanie- niejadalny. |