gołąbek brudny

Russula illota Romagn., Bull. mens. Soc. linn. Lyon 23: 175 (1954)

Niejadalny
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula illota gołąbek brudny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- (2,5-)5-16 cm średnicy, mięsisty, początkowo kulistawy, z wiekiem spłaszczony i trochę wklęsły; początkowo płowy i ćmawo-ochrowy, z plamkami brudno-szaro-lilia, później brązowo-żółto-rdzawy z plamkami rdzawymi; w okresie deszczów napęczniały śluz nadaje mu jasny odcień szarofioletowy, podczas suszy zaś grzyb sprawia wrażenie bardzo plamistego. Brzeg ostry, cienki, karbowano-gruzełkowaty, często płatkowaty. Skóa silnie związana z miąższem, bardzo lepka, zwykle promienisto porysowana.

Blaszki- niezbyt gęste, z blaszeczkami, gdzieniegdzie rozwidlone, ostre przy brzegu kapelusza, 7-12 mm szerokości, białawe, na starość trochę rdzawe, brudnobrązowe, brązowofioletowe, ale przy grzbietach pozostają zwykle kremowocytrynowe i ze zmarszczkami; ostrza blaszek pokryte są małymi, pojedynczymi, brązowymi punkcikami.

Trzon- (3-)4-10x1-3,7cm, cylindryczny lub zwężony u podstawy, początkowo biały (wówczas często bywa pokryty widocznymi przez lupę drobnymi punkcikami), później przebarwiający się żółtobrązowo aż do brudnobrązowego, komorowaty.

Miąższ- dość elastyczny, biały z odcieniem jasnocytrynowym, a w rdzeniu brudno-brązowo-rdzawym. Zapach niemiły, owocowy, szybko przechodzący w wyraźny zapach gorzkich migdałów. Smak niemiły, ostry.

Wysyp zarodników- jasnokremowy, ale po wyschnięciu może być nieco ciemniejszy. Zarodniki brodawkowato-kolczaste.

Występowanie- grzyb występuje na zachodzie Europy w lasach liściastych, bukowych i iglastych.

Zastosowanie- niejadalny.

LiteraturaA. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula illota"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Mleczkobrak
Trzon
Pierscieńbrak
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachmigdałów
Odwiedzin profilu grzyba: 1523