gołąbek mączysty

Russula farinipes Romell, in Britzelmayr, Mém. Soc. Linn. Normandie 9: 239 (1893)

Niejadalny
gołąbek mączysty (Russula farinipes)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula farinipes gołąbek mączysty
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz 4,5-8,5 cm średnicy, wypukły, stopniowo rozpościerający się i wreszcie wyraźnie wklęsły, nawet dość głęboko, często falisty i szeroko płatowany, twardy i jędrny, jasny, barwy słomkowej lub jednolicie żółtoochrowy, nieraz z plamami brązowawymi lub rdzawymi. Brzeg ostry, karbowany i gruzełkowaty. Skórka silnie spojona z miąższem, wilgotna, trochę lepka, sucha może być spękana na bardzo drobne łuseczki lub ziarenka.

Blaszki- dojrzałych okazów są dość rzadkie, niekiedy rozwidlone, ostre na brzegu, stosunkowo wąskie (do 6 mm), wyraźnie zbiegające, początkowo nawet prawie łuskowate, białe, z wiekiem białozółtawe o brudnym odcieniu; delikatne zmarszczki między nimi.

Trzon- 3-7x1-2,5 cm, raczej wysmukły, zwykle cylindryczny, jędrny, początkowo biały, z wiekiem brudnozółtawy, w miejscach dotknięcia brązowoochrowy, gładki, w szczytowej części zamszowaty, niekiedy pokryty drobną ziarnistością, wewnątrz wcześnie komorowaty, o jasnym rdzeniu.

Miąższ- ścisły, jędrny, niezbyt gruby, biały, nieznacznie żółknący w strefie zewnętrznej lub też leciutko brązowiejący. Zapach przyjemny, owocowy, słaby. Smak bardzo ostry.

Wysyp zarodników- biały, ale na białym papierze można zaobserwować odcień kremowy. Zarodniki jajowate lub nieznacznie wydłużone, kolczasto brodawkowate, o brodawkach ostrych i tępych.

Występowanie- Grzyb występuje w lasach liściastych, często na polanach lub wzdłuż dróg, w miejscach trawiastych, na ziemi ciężkiej i wilgotnej.

Zastosowanie- niejadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki- Gatunek nie budzący wątpliwości. Charakteryzuje się kapeluszem jasnym, barwy słomkowej, bardzo ostrym smakiem oraz białym wysypem zarodników.

LiteraturaA. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Nie znaleziono tematu w FAGu zawierającego "Russula farinipes"
Linki
Link do starego (nieaktualizowanego) albumu
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekzbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszaodcienie żółci, odcienie brązu
Ksztalt kapeluszawypukły, rozpostarty, wklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszałuskowata, popękana na poletka, lepka
Trzon
Kolor trzonubiały
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonuziarenkowata
Przekroj trzonupełny, komorowaty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Inne
Smakpiekący
Zastosowanieniejadalny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 1669