gołąbek smaczny

Russula delica Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 350 (1838)

Jadalny
gołąbek smaczny (Russula delica) gołąbek smaczny (Russula delica) gołąbek smaczny (Russula delica) gołąbek smaczny (Russula delica) gołąbek smaczny (Russula delica) gołąbek smaczny (Russula delica)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Russula gołąbek
Russula delica gołąbek smaczny
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Cystobasidiomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik- Kapelusz 10-15 cm, rzadko więcej, masywny, mięsisty, wklęsły w środku, biały lub białawy z wiekiem przybierający zabarwienie kremowoochrowe, potem jasne brązowordzawe, a także umbra lub - zwłaszcza w miejscach bardziej nasłonecznionych albo w okresach suszy - kolor skorupki orzecha. Brzeg za młodu długo podwinięty. Skórka słabo wykształcona, sucha, zamszowata, z wiekiem gładka, nawet błyszcząca, czasem trochę popękana; prawie nie można oderwać jej od miąższu.

Blaszki- Blaszki względnie rzadkie, stosunkowo cienkie i wąskie, przyrośnięte do zbiegających, ostre na brzegu kapelusza, różnej długości, z licznymi blaszeczkami, rozwidlone na trzonie, często łzawiące, białe lub białawe; pomiędzy nimi występują poprzeczne zmarszczki.

Trzon- Trzon dość gruby, 2-8x1,5-3 cm, mocny, jędrny, biały, nieco brązowiejący, matowy pełny.

Miąższ- Miąższ gruby, ścisły, twardy, biały, nie zmieniający barwy. Zapach specyficzny owoców lub świeżych ryb. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- Wysyp biały lub z żółtawym odcieniem. Zarodniki szeroko jajowate, wyraźnie brodawkowato-siateczkowate, miejscami paciorkowato-grzebieniaste.

Występowanie- Występuje od wczesnego lata do późnej jesieni w lasach iglastych i liściastych. W Polsce znajdowany stosunkowo często, zwłaszcza w regionie podgórskim.

Zastosowanie- Gołąbek smaczny należy do grzybów jadalnych i w niektórych okolicach bardzo cenionych.

Możliwość popełnienia pomyłki- Przypomina Lactarius piperatus, który jednak wydziela po skaleczeniu bardzo piekące mleczko natychmiast obficie wypływające.

LiteraturaA. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypubiały
Ostrze blaszekgładkie
Typ blaszekszeroko przerośnięte, zbiegające
Kapelusz
Kolor kapeluszabiały, odcienie brązu
Ksztalt kapeluszawklęsły
Mleczkobrak
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonubiały, odcienie brązu
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste, lasy lisciaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowaniajesień, lato
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 4350