Owocnik- barwy morelowej, łososiowatej do pomarańczowobrązowej, z wiekiem płowiejący, nieregularnie, 3-7cm średnicy, początkowo wypukły, następnie wypukły do płaskiego, o falowanej powierzchni, ze słabym garbkiem lub wgłębieniem, powierzchnia gładka, matowa i sucha.
Blaszki- kremowopomarańczowe, rzadkie, szerokie, zbiegające, ostrze gładkie.
Trzon- białawy lub z małą domieszką koloru kapelusza, z wiekiem kremowy z pomarańczowym odcieniem, cylindryczny, powierzchnia sucha, wzdłużnie włókienkowata, gładka, pełny.
Miąższ- kremowo-pomarańczowy, niezmienny gruby w centrum kapelusza, bez zapachu, smak łagodny, nieokreślony.
Wysyp zarodników- biały.
Występowanie- częsty. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach, od lata do jesieni, w trawiastych miejscach w lesie i na polanach i brzegach lasów. Na wilgotnych łąkach, pastwiskach.
Zastosowanie- jadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki- z Hygrophorus nemoreus
|